5 трика да накарате децата да ядат зеленчуци

С малко помощ малчуганите не само ще ги хапват, но дори ще започнат да ги харесват

13 октомври 2020 г.

Снимка: Shutterstock

„Моето дете не обича зеленчуци“. Колко пъти сте казвали или чували това? Истината е, че повечето малчугани не посягат с охота към този вид храна, особено ако има ужасния зелен цвят. Но зеленчуците са изключително важна част от здравословното хранене и не бива да се отхвърлят с лека ръка. Как обаче да помирим децата с тях? Всъщност има начин. На помощ идва фантазията и някои хитрости, които ще ви помогнат да превърнете зеленчуците от враг в най-добрия приятел на децата. Ето 5 трика, с които ще накарате малките не само да ги ядат, но и да ги заобичат.

Усмихнатото броколи

Това е може би един от най-омразните зеленчуци в детските очи. Изключения са малчуганите, които го харесват. Тук виновен е не само зеленият цвят, но и особеният мирис, който издава в суров или сготвен вид. Броколито обаче може да се превърне в герой на масата, ако се постараете да го преобразите по забавен начин. Като му добавите очи, уста или нос, то ще се превърне във весело човече. Или да използвате розичките броколи, за да „нарисувате“ коса на кюфтето или сандвича. По същия начин може да измислите и други интересни и забавни фигури от най-различни зеленчуци.

Да изцапаме ръцете

За да заобичат една храна, децата трябва да я почувстват, а това става като бъдат пряко ангажирани в приготвянето й. По този начин ще си имате и помощник в кухнята, който ще бъде щастлив от новата игра, която му предлагате. Все пак не давайте на децата опасни уреди, с които могат да се наранят. Но има достатъчно зеленчуци, които не изискват употребата на нощ, за да бъдат подготвени.

Играйте и учете едновременно

Докато приготвяте зеленчуците в кухнята, използвайте времето, за да разкажете на децата нещо интересно за тях. Това ще обогати знанията им, а както знаем малчуганите са любопитни и обичат да научават нови неща. Може да покажете и някой фокус със зеленчуци – като оцветите нещо с помощта на люспи червен лук например. А като добавите сода бикарбонат или лимон към сока от червено цвекло, ще получите съвършено нови цветове.

На малки порции

Често именно големите количества плашат децата. Чиния, пълна със спанак, може да обезсърчи малките, които ще се чувстват безпомощни и няма да успеят да изядат всичко. Тайната на успеха се крие в малките порции с разнообразни съставки: малко кълнове, малко зелен фасул, 1-2 чери доматчета… Това количество децата ще успеят да изядат и то с удоволствие.

Променете формата

Стар трик е просто да „скриете“ зеленчуците като ги пасирате и поднесете под формата на пюре. Но задължително интересно украсено пюре, за да привлича очите. Освен това пюрето се яде много лесно и почти няма дете, което да му се мръщи. А и може да добавяте към зеленчуците и различни плодове, които ще го направят още по-полезно и богато на вкус.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа