Да помогнем на детето да откаже сладкото

Стъпка по стъпка - полезни съвети за закуската от диетолози

Снимка: Guliver / iStock

Децата обичат сладко, а родителите дори не пробват да ограничат апетита им, докато не стане прекалено късно и наднормените килограми или диабетът не ги принудят да действат радикално.

Двама американски автори - д-р Джейкъб Тейтелбаум и Дебора Кенеди дават ценне насоки как да стане това.
В „Как да отучим детето от сладкото“ те предлагат добри идеи и конкретни инструкции за по-здравословно хранене. 
Много деца започват деня си със сандвич от печени филийки хляб от пшенично брашно, с мюсли, с кифла, кроасан...
Сутрешното меню е основно за деня – ако е сладко, се отразява еуфорично на децата заради захарта, а това състояние е съпътствано от промени в настроението.
Как да си направим здравословна закуска, за да избегнем стреса и амплитудите в емоциите при децата?

Едномесечен план

Първа седмица: Нека закуската е здравословен източник на протеини. Вместо децата ви  да получават протеин от вредни продукти (бекон, шунка, колбаси), изберете някоя от следните полезни алтернативи и започнете да я добавяте към обичайната закуска:

1 яйце - пържено, варено, печено, яйца на очи, яйчена салата;

55-60 г пилешко или пуешко филе;

15-30 г ядки или семена;

Млечни продукти: обезмаслено мляко (235 мл), кисело мляко (170-230 г), съдържащо не повече от 23 грама захар на порция от 230 г, твърдо сирене (43 г) или извара (1 чаша, 225 г) ;

На деца под четири години давайте половината от порциите, описани по-горе, а на деца над 14 години - два пъти повече.

Втора седмица. Обогатете закуската с пресни плодове. Отлично правило за деца е да консумират зеленчуци и плодове на всяко хранене и веднъж – между храненията. Ако на закуска няма зеленчуци (които може да добавите към омлета), предложете им плодове.

Ето няколко съвета за размера на плодовите порции:

Един малък банан (15 см);

Една малка ябълка, една круша, една праскова или портокал;

Половин чаша (75 грама) от нарязани плодове, грозде или други плодове;

1 чаша сок от ябълка или друг плод (без добавена захар);

1/4 чаша стафиди или други сушени плодове. Сушени плодове са богати на захар, така че внимавайте с количествата.

Давайте плодове с различни цветове. Избягвайте компоти и сиропи, по-добре цедете свежи плодове на сок.

Трета и четвърта седмици: Превключете на пълнозърнести храни за закуска и давайте 1-2 порции зърнени храни. Имате нужда от няколко седмици, за да замените сладките храни с пълнозърнести със съдържание на захар.

Снимка: Shutterstock

Първо, можете да предложите на децата нов вид мюсли вместо любимото им, в което има много захар. След това сложете край на препечения пшеничен хляб, на канелените курабийки, гевречетата от бяло брашно и другите сладки неща - те нямат място в сутрешното меню. Не спирайте, докато не замените всички пълнозърнести брашно с полезни опции.

Тези седмици ще бъдат най-трудни, но ви обещаваме - и научните изследвания са на наша страна – че вкусът на пълнозърнестите храни ще се хареса на децата. Просто на вкусовите рецептори е нужно време, за да свикнат с тях: не се отказвайте и ще дочакате този момент.

Малкото дете трябва да яде един сандвич с пълнозърнест хляб, половин чаша (117 г) овесени ядки или 1 чаша (225 г) зърнено мюсли, а по-големите деца - две такива порции. Вълшебното число в случая е 4 - добавяйте 4 грама захар на порция или по-малко. 1 чаена лъжичка съдържа 4 грама.

- Успокойте децата, че забраната за любимите им сладкиши е временна: след края на програмата те ще могат от време на време да си хапват от тях (но не по-често от веднъж или два пъти месечно). Вероятно ще е нужно време, за да се приучат на здравословна закуска и тогава желанието им да поглъщат празни калории ще намалее или изчезне.

- Покажете им, че разбирате добре защо това е неприятно за тях и защо са ядосани, кажете им, че разбирате недоволството им, но и това ще мине – за да са наясно, че техните чувства са важни за вас.

- Опитайте се да ги откажете от любимите лакомства през почивните дни и през ваканцията, в сутрините, когато имате време. Ако бързате за училище или за детската градина, стресът ще е още по-силен.

- Опитайте методи, които ще помогнат да се справят със симптомите на абстиненция. Нека имат възможност да се отпуснат, облекчете положението с повече физическа активност, нека всеки ден са на слънце и чист въздух, нека пият достатъчно вода и да имат време и място да „изпуснат парата“. 

Какво да правите, ако детето отказва да яде пълнозърнести храни?

Подмяна на рафинираните зърна с цели - това, най-общо казано, е целият процес. Ако децата ви са свикнали на обичайните брашнени продукти, вкусът и консистенцията на пълнозърнестите храни най-вероятно няма да им харесат и ще протестират. Така че не бързайте.

Ако сте решили да сварите макарони, вземете 1/4 пълнозърнести и 3/4 от обикновените. Постепенно увеличавайте количеството на полезните, докато не стигнете 100 процента. Ако цветът на пълнозърнестата паста предизвика бунт, пригответе я с гъст сос - доматеният е най-подходящ.

Същият трик работи и с ориза и други зърнени храни - всеки ден добавяйте повече пълнозърнести продукти, докато не се откажете напълно от подсладените.

С пълнозърнестия хляб е друга история. Той е видимо по-плътен, по-тъмен и зърната се виждат в разрез, така че трудно ще надхитрите детето. Основното е да направите така, че то да го опита, защото тогава ще му хареса и постепенно ще свикне с вкуса и консистенцията, а всекидневните разправии на масата ще отшумят.

Още преди да тръгне в първи клас, американчето вече е прекарало пред телевизора време, равняващо се на три учебни години. За този период е видяло 40 000 реклами, половината от които са посветени на храни, а 98 на сто от тях - на вредни храни. За 18 години то вижда 200 хиляди реклами.

Как тогава да се сложи край на навика с поничките?

Излизайки от къщи сутрин, децата трябва да са нахранени. Обърнете внимание и на факта, че те имат възможност да закусят полезно и в колата на път за училище или детска градина – например с ябълки, ядки, домашноприготвен крем, пълнозърнести солети...

Кажете на детето си, че повече няма да спирате в сандвичи от заведения за бързо хранене и в кафенета за пастички. Обяснете, че продуктите, които се предлагат там, не му помагат да порасне голямо и силно здраво дете. Това ще му помогне да се приспособи към правилен режим на хранене. Обещайте, че понякога, веднъж или два пъти месечно, ще може да си позволява сладкиши. Ние не препоръчваме да ги забраните изцяло, а само в определени разумни граници.

Как да купувате здравословна закуска

Преди да вземете пълнозърнеста детска закуска, вижте етикетите – те понякога са пълни с непонятни неща, но ако знаете някои факти, лесно ще станете специалисти.

- В зърнените продукти захарта трябва да бъде не повече от 4 грама захар на порция.

- Първата съставка в списъка трябва да бъде пълнозърнести храни: пълнозърнест, цели зърна царевица, цели зърна ръж и така нататък.

- Ако сред първите три изброени съставки присъства захар, огледайте се за друга, по-полезна опция.

- Зърнените култури трябва да съдържат най-малко 2-3 грама фибри.

Коментари
Последни видеа