След Covid: как вирусът засяга женското здраве

Промени в цикъла, овулацията, кога може да се планира бременност и на още въпроси отговаря специалист

02 октомври 2023 г.

Тепърва предстои да разберем дългосрочните последици от COVID-19, но лекарите вече отбелязват, че сред жените, преболедували вируса, има повече оплаквания от нередовен цикъл и болкови синдроми.

Жена, която изпитва болка па време на цикъл. Снимка: Getty

Женската репродуктивна система е доста уязвима.  Тя се влияе от много външни и вътрешни неблагоприятни фактори и би било наивно да се вярва, че няма да реагира по никакъв начин на агресивна коронавирусна инфекция.
АГ-специалистът д-р Светлана Маркова  разкава  как вирусът влияе на женския цикъл, овулацията и способността за зачеване. 

Позитивните новини

Вече е доказано, че жените понасят COVID-19 по-леко от мъжете, благодарение на защитния ефект на естрогените – женските полови хормони.
Ето защо не е изненадващо, че тези, които използват орални контрацептиви, са по-малко склонни да се разболеят тежко от COVID-19. Това е потвърдено от клинични проучвания и ние наблюдаваме този феномен в нашата практика.
Такива жени имат по-нисък риск от негативни последици, тъй като хормоналните контрацептиви се използват и за решаване на някои гинекологични проблеми: менструални нарушения,  предменструален синдром, синдром на поликистозни яйчници, функционални кисти на яйчниците и други заболявания.

Как влияе върху плодовитостта

Сега все повече жени се оплакват от менструални нередности и болки.
Последни проучвания доказват, че сред пациентки, които са се възстановили от COVID-19, а нарушенията на овулацията и менструалния цикъл са по-чести сравнение с тези, които не са преболедували.
Може би това е по-скоро свързано със стреса, който жените са по-склонни да изпитват по време на пандемията, така наречената хипоталамична аменорея.
Що се отнася до овулацията, проблеми могат да възникнат, ако една жена е боледувала тежко: била в болница, на интензивно лечение, вземала е специфични лекарства и е имала усложнения. В този случай може да има проблеми и узряването на яйцеклетките да бъде блокирано за няколко седмици или няколко месеца.
Няма обаче доказателства, че коронавирусът унищожава така наречения „яйчников резерв, (запасите от яйцеклетки) и да води до безплодие. Въпреки че тепърва предстои да се проучват дългосрочните последици от COVID-19.

Жена, която изпитва болка па време на цикъл. Снимка: Getty

Кога да планираме бременност

Много жени, прекарали Covid се притесняват и питат гинеколога кога могат да планират бременност.
Няма общи препоръки. Всичко е много индивидуално.
Следователно този въпрос трябва да се обсъди с лекуващия лекар. Той трябва да анализира състоянието на жената, като вземе предвид много обстоятелства. Например колко тежко е било боледуването от COVID-19, какви придружаващи заболявания има, каква терапия е предписана за лечение на коронавирусна инфекция, какви са резултатите от изследванията ѝ сега.

Неотдавна беше публикувано проучване, което събра и анализира най-новите научни данни за въздействието на COVID-19 върху здравето на жените, включително промените в менструалния цикъл.
Всички публикации потвърждават факта, че жените забелязват промени, но симптомите могат да варират.
Сред причините, които могат да причинят менструална дисфункция, има три основни: хипоталамо-хипофизни нарушения, дисфункция на яйчниците и промени в ендометриума.

Хипоталамо-хипофизните нарушения обикновено са причинени от стрес по време на пандемията. Това води до намаляване на производството на гонадотропин-освобождаващ хормон и съответно до намаляване на производството на естрадиол. Тежкият, критичен ход на коронавирусната инфекция може да доведе до този ефект.

Дисфункция на яйчниците. Яйчниците може да имат АСЕ2 рецептори, които са чувствителни някои видове коронавируси. В резултат на това производството на хормоните естрадиол и прогестерон може да намалее.

Промени в ендометриума. Състоянието на ендометриума се влияе от системна хипоксия, причинена от коронавирусна пневмония. В този случай възниква хипоксия на ендометриалните клетки. Нормалният възпалителен отговор в ендометриума по време на менструация също може да бъде променен.

Тези промени не са критични, но са достатъчни, за да променят продължителността и обема на менструацията и донякъде да променят обичайния цикъл на жената.

Мона Василева

 

Още от

Жена, която мечтае. Снимка: Getty

6 начина да се успокоите, които само увеличават стреса

Ниската кръвна захар при кърмачетата е често срещано заболяване, което в повечето случаи не трябва да ви притеснява.

Снимка: Shutterstock

Ниска кръвна захар при кърмачета

Снимка: Shutterstock

Пирамидата на детското развитие

Хремата е изключително често срещана при малки деца.

Снимка: pexels

Помощ! Носът на детето отново тече

Тъжна жена. Снимка: Getty

Мамо, плачи

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Деца на летен лагер.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо летните лагери са полезни за децата

Те им помагат да се социализират и да станат по-самостоятелни

Жена, която мечтае. Снимка: Getty

Здраве

6 начина да се успокоите, които само увеличават стреса

Всички хора реагират различно на негативните емоции и не всички реакции са от полза за тялото

Ниската кръвна захар при кърмачетата е често срещано заболяване, което в повечето случаи не трябва да ви притеснява.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Ниска кръвна захар при кърмачета

Какви са причините за неонаталната хипогликемия и как най-правилно да реагирате

Снимка: Shutterstock

Здраве

Пирамидата на детското развитие

Месец по месец, обяснена от Станислава Чуринскиене
-->