Лятото е перфектният сезон за запознанства и прекарване на приятно време с приятелите. Но това крие и някои хранителни капани
Има ефикасни начини да се предпазите от някои рискове, типични за летния бохемски живот.
Снимка: Shutterstock
При толкова много свежи плодове и зеленчуци през лятото, много лесно можем да си помислим, че се храним правилно. Има обаче един коварен момент, който може да провали и най-добрите намерения. Това са коктейлите, аперитивите с приятели, партитата на открито и баровете след работа.
Как да преживеем изкушенията и постоянния риск да приемаме излишни калории и в същото време да не станем асоциални? Предлагаме ви няколко полезни и наистина работещи съвета от диетолог.
Ще си кажете: какво пък толкова може да се обърка? Там е работата, че дребните хапки, които обикновено вървят с питиетата, са често от нездравословни продукти и комбинации. А и при тези събирания хапването не е акцент, човек се концентрира върху питиета и не мисли много.
Съветът на диетолога: Думата аперитив предполага безкраен брой възможни комбинации от напитки и храни. На първо място изберете правилната напитка, която да не е много подсладена и да съдържа прясно изцеден плодов или зеленчуков сок. Това прави питието една идея по-леко. Бирата е чудесен избор за лежерно пиене, тъй като е с малко алкохол и между 30 и 60 ккал на 100 мл. За хапване заложете на ядки, сушени плодове или комбинации от плодове и зеленчуци със сирена. Ако е върху хлебна основна, нека е пълнозърнеста.
През лятото често подценяваме обедното хранене, а закуската направо я пропускаме, което не е най-правилното решение. И забравяме да пием вода.
Съветът на диетолога: Никога не пропускайте закуската и пийте много вода. Ако пропуснем хранене или сме дехидратирани, когато отидем на срещата с приятели, рискуваме да се нахвърлим без много да мислим на храната, утолявайки жаждата с напитки, а не с вода. Не е идеята да се нахраним обилно предварително, а да хапваме балансирано и редовно. През лятото е препоръчително да се ядат малки количества на всеки 3 часа, а в средата на следобеда задължително да включим и лека закуска от плод, протеин и хляб, която да ни засити преди срещата. Пиенето на вода ще ни спаси не само от дехидратиране, а и от преяждане, тъй като течностите запълват стомаха.
И тук възниква резонния въпрос: ако ще хапваме преди срещата, кога всъщност е правилно да го направим? Дали да е няколко часа предварително или непосредствено преди излизането?
Съветът на диетолога: Основното правило е винаги да слушате стомаха си. Но и да се съобразявате с часа на срещата все пак. Ако идеята е да се видите на леки хапки, питие и сладки приказки привечер, подходящото време за междинна закуска е около 17 часа. Тя ще ви засити достатъчно, за да не се изкушите твърде много. Но ако предвиждате да има и вечеря, то хапнете малко по-рано и по-леко, защото се предполага, че след това ще имате по-богато ястие. Така леката закуска ще притъпи първоначалния глад и ще ви даде възможност да се насладите на вкусовете и ароматите в чинията си.
Деси Тодорова по материали от Melarossa
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари