На помощ отново идва детска кухня „Ян Бибиян“. Експертите им разработиха специално меню за малчугани, които имат този проблем
В ранна възраст детето много често проявява алергия, която постепенно израства.
Снимка: Shutterstock
Хранителните алергии и нетолерантности сред децата са по-чести, отколкото предполагаме. Което налага храненето им да бъде с повишено внимание. Много родители изпадат в истински ужас, когато чуят тази диагноза. Спокойно! В голяма част от случаите тя не е за цял живот и постепено се израства. Но с храната в ранна възраст наистина трябва да се внимава.
Те са наистина сред най-честите проблеми в ранна детска възраст. Но само в 15% от случаите са трайни, показват статистиките. В останалите отминават постепенно с напредването на възрастта. При около 35% от децата обаче към появилата се хранителна алергия, е възможно да се „закачи“ друга. Наричат вторичните алергии допълнителни и те също отминават във времето в повечето случаи.
Най-честият алерген в ранна възраст е кравето мляко, по-конкретно към млечния белтък казеин, който се съдържа в състава му. Около 2-3% от децата проявяват такава до 3-годишна вазраст. На второ място са яйцата, които се срещат при малко над 1%. Фъстъци, соя, пшеница, риба и морски дарове са също сред често срещаните алергии при малките.
Хранителната непоносимост (нетолерантност) е различно състояние от алергията, но с доста сходно протичане и последващи изисквания. Алергията към мляко например, се дължи на казеина в него, докато при непоносимост реакцията е към лактаза и се дължи на факта, че в организма не достига този фермент, който разгражда млечната захар. И в двата случая детето не бива да яде мляко.

Първото, което трябва родителите да изключат са храните алергени.
Снимка: Shutterstock
Както алергията, така и хранителната непоносимост, не остават незабелязани. Обикновено протичат с обриви и отоци, а някои състояния налагат спешна медицинска намеса.
При всички случаи първото, което трябва да направите, е да изключите алергените в храната, която консумира детето. Имайте предвид, че в готовите продукти има много скрити алергени, така че винаги четете внимателно етикетите им.
За да няма дефицит на хранителните вещества, изключените от менюто на детето продукти, е добре да се заменят с други. Например: при установена алергия към краве мляко може да използвате за приготвянето на каши и пюрета растителна алтернатива. Внимавайте обаче с млякото от ядки, тъй като то също може да бъде алерген, ако детето има такава непоносимост. Овесеното обаче е много добър заместител на кравето, без да съдържа казеин и лактоза.
Бъдете внимателни и с глутена, който също може да бъде алерген. Глутенът е сложен белтък и се намира зърната на пшеницата, ръжта, овеса и ечемика. Тази алергия или непоносимост също може да е временна или пък трайна.

Правилното и балансирано хранене е много важно за здравето на децата. Но заетите майки не винаги имат възможност да приготвят за малчуганите пълноценно меню от три ястия. Особено трудно става, когато детето е с алергия. И тук на помощ идва Детска кухня „Ян Бибиян“, която предлага специално меню за специалните деца. Диета 4А, както е наречено менюто, е предназначено за деца с алергии към глутена, кравето мляко, рибата и яйчните продукти. . В изготвеното от „Ян Бибиян“ меню се предлагат внимателно подбрани рецепти, които не съдържат опасните за малките продукти, в същото време са вкусни и лесно смилаеми.
Още веднъж да кажем: алергията е повишена чувствителност на организма, която провокира прекомерната защитна реакция на имунната система. Хранителните алергии при децата се проявяват най-често до 3-годишната им възраст и повечето се преодоляват до училищна възраст. Така че не бива да ви плашат и притесняват. А когато имате и такъв помощник като детска кухня „Ян Бибиян“ храненето на алергичния малчуган вече не изглежда като нещо много трудно и непосилно.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари