1-ва седмица на бременността: Приключението започва!

Бебето е голямо, колкото маково семенце

01 Декември 2021 г.
1-ва седмица на бременността: Приключението започва!

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през първата седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през първата седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да започнете вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

То всъщност все още не е бебе, а само мъничко зрънце с големината на маково семе.

През първата седмица от бременността все още е твърде рано да се потвърди, че сте бременна, тъй като са минали едва две или три седмици от последната ви менструация. Ембрионалното развитие все още не е започнало, въпреки че вашият организъм вече се е настроил да износи бебето. През тази седмица е съмнително някой от характерните симптоми на бременността да се прояви, но има дата, която трябва да остане в паметта ви и това е първият ден от последната ви менструация, тъй като именно тя се счита за първият ден от вашата бременност.

Въпреки че официално това е първата седмица от бременността, реалното зачеване ще настъпи едва две седмици по-късно, когато започва ембрионалното развитие, съвпадащо с периода на овулацията. През тези дни, които съвпадат с цикъла, мембраната на матката или ендометриума се генерира и се подготвя за бременност. Ако това не се случи, мембраната се счупва и настъпва менструация, която се различава по обем и продължителност при всяка жена.

През тази първа седмица хормоните също се настройват за овулация, която ще настъпи в края на втората седмица. Затова хипофизната жлеза (разположена в основата на мозъка) произвежда фоликулостимулиращ хормон, който стимулира развитието на фоликулите, съдържащи яйцеклетките в различните етапи на съзряване. Тези фоликули генерират естроген, който стимулира хипофизната жлеза да произведе лутеинизиращ хормон, отговорен за овулацията.

През тази първа седмица от бременността, въпреки че все още имат ниски нива, естрогенът и прогестеронът помагат на цервикалните мускули да се отпуснат, позволявайки на маточния канал да се отвори и лигавицата да стане по-течна, което от своя страна улеснява сперматозоидите да доплуват по-лесно до яйцеклетката, за да се случи зачеване и последващо ембрионално развитие.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през първата седмица

Все още няма да видите нищо, така че не се настройвайте за първа среща с вашето бебе. Вероятно дори не сте още заченали. Въпреки това искаме да ви предложим ултразвуково изображение на това как би изглеждала първата гестационна седмица, за да знаете какво точно се случва в утробата ви.

Как тялото ви се променя през първата седмица от бременността

През първата седмица може да почувствате някои типични промени, характерни за бременността: умора, сънливост, изострено обоняние, повишена чувствителност на гърдите, гадене и дори особености в настроението. Ще ги последват усещане за натиск в таза и бедрата или повишено желание за уриниране. Но съвсем слабо, така че може дори да не ги регистрирате. Но може да са съвсем отчетливи и ясни.

През следващите 40 седмици ви предстоят медицински прегледи и диагностични изследвания, затова се заредете с търпение и оставете притесненията и мислите за неприятни неща на заден плат. От вашата положителна настройка и отношение много зависи и доброто развитие на бъдещото ви бебе.

Какво да правите през първите няколко седмици

Като начало трябва да се подложите на медицински и гинекологичен преглед, още когато решите да планирате бременността си. Гинекологичният преглед обичайно включва ехография и изследвания на кръв и урина. Но при жени над 40-годишна възраст може лекарят да препоръча цитологично изследване и мамография, а в случаите под 16 години – и задължителна психологическа подкрепа.

Какви предпазни мерки трябва да вземете

В случай, че страдате от някое предишно заболяване, като диабет, хипертония, лупус, епилепсия, хипо или хипертиреоидизъм, рак или нещо друго, което изисква медицинско лечение, трябва да информирате съответния специалист за желанието си да забременеете, за да разберете дали има противопоказания и дали и как трябва да промените вида/дозите на лекарството, което приемате.

Съвети през първата седмица от бременността

Вече сте в първата седмица от бременността. Честито! Ето какво може да очаквате като препоръки от гинеколога си. Най-вероятно той ще ви назначи фолиева киселина, която е ключова добавка за ембрионалното и феталното развитие и за намаляване на риска от дефекти на невралната тръба, като спина бифида. Трябва също да се отбележи, че йодът насърчава развитието на мозъка на бебето, а витамин В е ключът към предотвратяването на грешки при овулация и имплантиране (В1), безплодие и спонтанен аборт (В2), както и за насърчаване на зачеването и правилното развитие на плода (В5 и В12) и образуването и нормалното функциониране на половите хормони (В6).

Здравословното хранене през бременността

Ако преди бременността ролята на диетата и навиците за здравословен начин на живот са били важни за вас, сега просто си представете, че има нов живот, който предстои да се оформи във вас. Ето защо е важно да бъдете изключително стриктни в онова, което ви каже лекарят, и също така да избягвате конкретни храни.

Такива са: непастьоризирани или неправилно обработени млечни продукти, които могат да причинят листериоза; някои риби и миди, които могат да съдържат живак -  като риба меч, акула, морска и сладководна риба. В допълнение към това е препоръчително да се ограничи консумацията на синя риба - като риба тон, скумрия, сардина, както и на пъстърва. От първата седмица на бременността трябва да внимавате и за паразити, които биха ви причинили токсоплазмоза. Тя се предава чрез котешките изпражнения и недовареното говеждо, свинско или агнешко месо. А така също и за бактерии на салмонелата, намиращи се в пилешкото месо и яйцата.

Пушенето и алкохолът са абсолютно забранени. Добре е да знаете, че през първия триместър на бременността няма безопасни лекарства, които да си самоназначавате. Изключенията са тези, предписани ви от гинеколога или от лекуващия лекар (в случаите, които изброихме).

По материали от Qui mamme

Здраве

Кои са най-честите неразположения по време на бременността

Здраве

Има ли здравословно тегло по време на бременността

Хранене

Природни средства срещу гадене по време на бременност

Още от

Дете, което кашля. Снимка: Getty

 

 

80 лева струва тестът за коклюш

Дете, което се клати на стола. Снимка: Getty

6 натрапчиви навика на детето, които тревожат родителите

Кожата претърпява промени през деветте месеца.

Снимка: Shutterstock

Как се променя кожата по време на бременност

Илюстрация: Guliver / iStock

От памперси към гърне

Жена, притиска с ръце корема си. Снимка: Getty

Проблем, за който мълчим

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Има начин да работите и гледате децата едновременно.

Снимка: Shutterstock

Тъжно момиченце. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Тъжно момиченце. Снимка: Getty

Да поговорим

12 признака, че детството ви не е било наред

Травмата от ранните години бележи целия живот

Скулптурата "Пиета" на Микеланджело Буонароти, снимка: Guliver / iStock

Рики Мартин. Снимка: Instagram

Заедно

Рики Мартин заведе децата в Япония

Певецът им организира незабравима екзотична почивка

Дете, което кашля. Снимка: Getty

 

 

Здраве

80 лева струва тестът за коклюш

Преболедуването не създава траен имунитет

Ивет Лалова и Симоне Колио. Снимка: Instagram

 

Заедно

Ивет Лалова с първа снимка на сина си

Щастливата майка без притеснения показа бебето

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Колебаете се дали да дадете на бебто биберон?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

За или против бебешката залъгалка

10 важни неща, които трябва да знаете за биберона

Момиченце разговаря с дървената кукла. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Ефектът Пинокио – какво се случва, когато лъжем

Истина или лъжа – носът наистина ни издава. Ето как

Адаптацията не се случва изведнъж.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Колко месеца са необходими, за да се адаптирате към майчинството

Всеки велик прeход в живота носи със себе си период на приспособяване

Дете, което се клати на стола. Снимка: Getty

Здраве

6 натрапчиви навика на детето, които тревожат родителите

Всяко пето хлапе преминава през подобни състояния