Хлябът с фолиева киселина ще е от полза и за майката, и за бебето
Снимка: Guliver / iStock
Фолиевата киселина е елемент, който е изключително нужен за ръста и за развитието на кръвоносната и имунна система на бебето.
Затова, Световната здравна организация препоръчва на жените, които планират да имат дете, да приемат хранителната добавка. Тя може значително да намали риска от вродени малформации. За да се избегне, е достатъчно жената да приема по 400 мг на ден. На практика обаче едва 30 на сто от жените спазват тази препоръка на лекарите.
Тази ситуация, по мнението на специалистите, може да се промени с производството на необичайно брашно, обогатено с фолиева киселина, съобщава MedicalXpress.
71 страни в света предлагат брашно, обогатено с фолиева киселина и това предотвратява раждането на 57 000 деца с тежки вродени дефекти.
Ако продажбата на витаминозно брашно продължи 20 години, това ще съхрани здравето на над 1 милион деца по света.
Статистика, събрана в Чили, ЮАР и САЩ, сочи, че използването на брашно с фолиева киселина пести много от разходите за здравеопазване. А производството му не е скъпо и не изисква сложни технологии.
Фолиевата киселина, позната още витамин B9, е една от най-важните за здравето. Представлява жълтооранжев кристален прах.
Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка – тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. И е особено полезен за тези, които са склонни към анемия.
Фолиевата киселина помага на клетките да се размножават. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Важна е за развитието на бебето в утробата, защото намалява риска от тежки аномалии и от спина бифида.
Трудно обаче се набавя чрез храната, особено по време на бременност, когато потребностите са двойно по-високи.
Много храни съдържат фолиева киселина:спанак, бобови, черен дроб, меки сирена, цитрусови плодове, овесени ядки, пшенични зародиши, но не в достатъчно количество.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари