Избраха най-добрите български физици, които ще се състезават на Международната олимпиада

Учениците ще се борят за медали и ще представят страната ни в Япония

06 Юли 2023 г.
Избраха най-добрите български физици, които ще се състезават на Международната олимпиада

Българските представители на Международната олимпиада в Япония. Снимка: Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

През юни бяха избрани най-добрите български ученици по физика, които формират националния отбор на България. Те ще се състезават на най-престижния турнир за годината - Международната олимпиада по физика от 9 до 18 юли в Япония. Това са Маргулан Исмолдаев (12 клас, МГ Варна), Баян Гечев (11 клас, СМГ), Йово Йовчев (11 клас, ПЧМГ), Владимир Миланов (12 клас, НПМГ) и Румен Димитров (11 клас, СМГ), съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Българският отбор по физика се избира измежду десетте ученици, представили се най-добре на Националната олимпиада във възрастова група 11-12 клас. След това се провеждат допълнителни контролни работи за определяне на окончателния състав на отбора. Тази година те се проведоха в периода 5-11 юни във Физическия факултет на СУ от доц. Димитър Мърваков, проф. Виктор Иванов и проф. Мирослав Абрашев.

Ръководители на националния отбор по физика са проф. дфн Мирослав Абрашев (Физически факултет на СУ) и доц. д-р Нено Тодоров (Физически факултет на СУ).

Маргулан Исмолдаев е ученик в 12 клас в МГ „Д-р. Петър Берон“, Варна, и за втори път е част от националния отбор по физика. Той започва да се явява на състезания по математика в 1 клас, а от 7 клас се интересува от физика, вдъхновен от учителката си Сашка Миланова, която му е дала здрава теоретична основа. Маргулан е един от изявените олимпийци по природни науки на България и има редица призови класирания на международни състезания. Той е носител на 3 златни медала от Международната олимпиада по астрономия, печели злато и 2 сребърни отличия от Международната по астрофизика, сребро от Международната олимпиада по физика, сребро от Европейската олимпиада по физика, злато и сребро от Жаутиковската олимпиада и злато, сребро и бронз от Балканската олимпиада по физика.

Баян Гечев е ученик в 11 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“, София и за първи път е част от отбора по физика. Той започва да посещава школи по физика още от 8 клас, като първоначално в СМГ се готви при Илиян Илиев. След това се включва в подготовката, водена от Георги Александров (доскорошен състезател по физика и астрономия), и в школата по астрономия на Александър Куртенков, което му помага да обогати знанията си по физика. Миналата година печели бронз от Европейската олимпиада по физика и сребро от Международната олимпиада по астрофизика. Тази пролет той спечели бронз и от силния турнир Romanian Master of Physics.

Йово Йовчев е ученик в 11 клас в ПЧМГ, София и за първи път е част от националния отбор. В 7 клас започва да посещава състезания по физика. Основната си подготовка дължи на учителя си по физика Никола Каравасилев. Йово тази година спечели сребърен медал от  Жаутиковската олимпиада, а на Romanian Master of Physics печели почетна грамота.

Владимир Миланов е ученик в 12 клас в НПМГ и за първи път е избран в националния отбор за международната олимпиада. Той започва да се интересува от физика и астрономия още в 8 клас, като основните учители, допринесли за неговото развитие в науката, са Валентина Маринова, Христо Пеев и Жана Кюркчиева. Тази година той участва на Romanian Master of Physics, където печели бронзов медал.

Румен Димитров e ученик в 11 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“, София и за първи път е избран в отбора по физика. Той се захваща с физика в 8 клас, мотивиран от учителя си Илиян Илиев. След това подготовката му се поема от Георги Александров, на когото дължи много за обучението си по физика. Румен е участвал на Европейската олимпиада по физика и печели сребърен медал от Балканската олимпиада по физика.

През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния учредяват Международната олимпиада по физика и България участва във всички издания на олимпиадата. Броят на държавите участнички обикновено е около 85.

Още от Новини

Румър Уилис

Снимка: Getty images

Румър Уилис празнува първия рожден ден на дъщеря си Луета

Антонио Бандерас и Никол Кемпел. Снимка: Instagram

Антонио Бандерас любимата му Никол Кемпел не бързат със сватба

Сензационно издание на „Алиса“ с илюстрации на Дали

Целта на изследването е да даде поглед върху това как социално-емоционалните умения (СЕУ) благоприятстват повишаването на постиженията и успешната реализация на младежите.

Снимка: Фондация „Лъчезар Цоцорков“

Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите

Плашилищата в новите епизоди трябва да се преквалифицират в Смешилища.

Снимка: Disney Channel

„Таласъми ООД“ се завръщат тази пролет

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Снимка: Guliver / iStock

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Кожата претърпява промени през деветте месеца.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Guliver / iStock

За семейството

Кичим дома с върбови венчета, здравец и цветя

Върбата символично замества палмовите клонки от посрещането на Христос

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Кожата претърпява промени през деветте месеца.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как се променя кожата по време на бременност

Ето какво може да очаквате и как да я предпазите през деветте месеца

Бъдете добър пример за децата си винаги.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Децата правят това, което им показвате, а не това, което им говорите

По този начин изграждаме безопасна среда, в която те да учат и да израстват

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

От памперси към гърне

Как да направим прехода по-лек, обяснява психологът Галя Даскалова