Учени: Не лъжете за Дядо Коледа

Може да подкопаете доверието на децата

19 ноември 2017 г.

Снимка: Guliver / Getty Images

Децата не бива да бъдат лъгани за съществуването на Дядо Коледа, уверени са британски и австралийски учени. По мнение на изследователите на психичното здраве Кати Маккей и Кристофър Бойл, подобна лъжа може да бъде опасна, съобщава letidor.ru.

Учените предполагат, че, лъжейки децата, повечето възрастни искат да се върнат в детството, а не да подарят радостта от вълшебството на хлапетата. Когато узнаят истината, децата могат да загубят доверие в родителите си: „Ако те са способни да лъжат за нещо толкова особено и вълшебно, то може ли на тях да се гледа и в бъдеще като на пазители на мъдростта и истината?
Освен това и самата идея за човек (Дяда Коледа), който ни съди за всички постъпки и поведението ни, започва да звучи ужасно, когато малките станат големи.

Моралните принципи, които позволяват на възрастните да втълпяват у децата вярата в подобни митове, трябва да бъдат подложени на съмнение“, уверен е Бойл. Той предполага, че когато малчуганите разберат лъжата за Дядо Коледа, ще започнат да се чудят дали родителите им не ги лъжат и за друго.

В същото време учените смятат, че някои лъжи в отношенията с децата все пак са допустими, когато става дума за смъртта на домашен любимец например. По-добре е да казваме на детето, че животното е отишло на друго, по-хубаво място, отколкото да обясняваме кръговрата на живота.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа