4-годишните в Англия със сексуално образование

Без значение дали посещават държавно или частно училище

Илюстрация: Guliver / iStock

В Англия в първи клас тръгват 4-годишните, а от септември 2019 година те ще имат предмет "сексуално образование и връзки" (sex and relationships education), без значение какво училище посещават, съобщава BBC. Към момента предметът е задължителнен в учебната програма само за държавните училища. Правото на родителите да откажат детото им да посещава тези часове остава.

Планът е обучителната програма да бъде построена в зависимост от възрастта на учениците. В началните класове акцентът ще бъде върху безопасността и как да се създадат нормални, здрави отношения с другите хора. В по-големите паралелки на децата ще им бъде обяснено как да се предпазят от секстинга (онлайн съобщения със сексуален контекст), онлайн-порнографията, сексуалния тормоз. Колкото по-големи стават учениците, толкова повече време ще се отделя на личната сексуалност и междуполовите отношения.

Решението за въвеждането като задължителен на този предмет като част от учебната програма предизвика бурни обществени дебати в Англия, а редица родителски и религиозни организации се изказаха против. 

Подходът към сексуалното образование е различен във всяка част на Великобритания - в Уелс и Шотландия уроците не са задължителни, а в Северна Ирландия за решението дали да се провеждат отговаря всяко отделно училище и местната власт.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа