Ловен сокол се появи в града! И говори!

Помогни да му намерим място, като направиш дарение. Всеки лев се равнява на около 1 квадратен метър Земя под ЗаКРИЛА

01 Април 2023 г.

Една рядка птица улови вниманието ни на най-неочаквано място. Странната среща се състоя на квартална площадка в Стара Загора. Заприказвахме летящия обект с помощта на Българското дружество за защита на птиците. Представи се като ловен сокол и ни наговори интригуващи неща.

- Какво правиш в града? Скитник ли си?

- Не, ловен сокол съм, но обикалям като някакъв сокол скитник, защото нещо трябва да се яде. Не ми е тук мястото, знаеш, но си нямам мое място, така че ей ме на. Излюпих се в един инкубатор тук наблизо (организацията „Зелени Балкани“, която отглежда и освобождава ловни соколи в природата - б.а.) и откакто ме пуснаха на свобода преди няколко години, не съм спрял да обикалям – през зимата летя до Египет на топло. В Сирия не, че там много се гърми. Балканите съм ги обиколил от-до. И по на север съм летял. Но си нямам трайно гнездо.

- Защо? Още си млад и не те свърта?

- Виж сега. Ние соколите не стоим на едно място. Имаме си закачка с една оперена соколка и е време да свием гнездо, но това не става къде да е. Трябва ни район с повечко животни и малко хора. Като казвам „свием“, имам предвид да го свием от някоя врана или друга птица, ние не сме по строителството.

Представи си само едно уютно гнездо на някоя скала или високо дърво, с изглед към безкрайни пасища, ниско подстригани от стада кравички и овце, и стотици лалугерови главици, боязливо щръкнали на дупките. Ех… Не са останали много такива места в тая страна. Все орете и садите нещо вие, хората, и за нас не остава място. Затова и ловните соколи не сме много.

- Колко сте?

- Само преди век сме били стотици в България: в Дунавската равнина, из Тракия, Сакар, Стара планина, в Софийското поле – къде ли не. Земите ни по начало се простират от Монголия до Източна Европа и човекът от дълбока древност ни е опитомявал, за да му ловим птици и зайци. Защото сме много добри. Но ние не сме родени да бъдем питомци, а да летим на свобода!

Толкова сме добри в лова, че и на орел плячката можем да отмъкнем под човката. Ей така, както ме гледаш, мога да развия 320 километра в час. Ако видя нещо вкусно на земята в полет, падам като куршум! Затова и тези роговици (посочва с разперено крило очите си като Джон Траволта в „Криминале“) са много специални, за да издържат на въздушното съпротивление. На този свят само соколът скитник ни надминава по скорост. Ние държим среброто, така да се каже.

Но след системен геноцид над нас – изораване на земята, отстрел, тровене, инциденти с електрически стълбове и кражби на яйца от гнездата ни и незаконен улов, повечето от нас са преминали във вечните ловни полета. До 80-те години сме били не повече от 50-60 двойки тук и после съвсем сме изчезнали. Нула. Като гнездящи двойки, имам предвид. Иначе от време на време тук прелитат разни далечни роднини.

И отскоро ни развъждат тези добри хора до Стара Загора, за да се завърнем в България. Повече от сто като мен сме излюпени тук. Но досега са известни само две гнездящи двойки в дивата природа. Аз съм виждал и трета, ама няма да ви кажа къде им е гнездото. Май много се разприказвах…

- Едни други твои приятели (БДЗП – б.а.) тъкмо събират дарения, за да ти купят място за дом в Сакар планина. Какво мислиш за идеята?

- Е, радвам се, разбира се! С царските орли не си пречим, а с лалугерите много се обичаме. Аз ги обичам, по-точно. Те са ми най-любими. Хапвам и птички, и зайчета, но питай кой да е ловен сокол какво най-обича и виж какво ще ти каже. Така че ако се сбъдне тази идея със земята и лалугерчетата, на всяка цена ще си потърсим гнездо там.

Добре, че е Денят на шегата, за да си кажем истината! Защото казаното от ловният сокол в това интервю е самата истина. Помогни да му намерим място, като направиш дарение. Всеки лев е от значение, защото един лев се равнява на около 1 квадратен метър Земя под ЗаКРИЛА. Можеш да дариш чрез

SMS на 17 777 DMS POLET

банкова карта: https://crm.bspb.org/

Platformata.bg: https://bit.ly/3ES7UVM

или с превод по банкова сметка

            IBAN: BG55 RZBB 9155 1060 1073 29

            BIC: RZBB BGSF

            Банка: KBC Банк България ЕАД

            Титуляр: Българско дружество за защита на птиците

            Основание: Земя под закрила + телефон и имейл за връзка

Тази кампания се реализира в медийно партньорство със сп. „Мениджър“, „Обекти“, „Новите родители“ и „National Geographic“.

Още от Новини

Снимка: Getty

Том Холанд отпразнува 1 година въздържание

Снимка: Getty

Мишел Обама създаде компания за детски храни без захар

Вижте още

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Основни правила на нощното кърмене

Те ще ви спестят евентуалното продължително безсъние

Бременна жена. Снимка: Shutterstock

Здраве

Има ли подходяща възраст за забременяване

Вижте кога жената е най-подготвена за този специален момент

По възраст

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Основни правила на нощното кърмене

Те ще ви спестят евентуалното продължително безсъние

Бременна жена. Снимка: Shutterstock

Здраве

Има ли подходяща възраст за забременяване

Вижте кога жената е най-подготвена за този специален момент