Гръбначният мозък диктува с коя ръка ще си служи детето

Лява или дясна става ясно още през осмата гестационна седмица

23 февруари 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Защо едни деца си служат предимно с лявата, а други с дясната ръка? Учените нямаха категоричен отговор на този въпрос. Проучване на немски лекари от Рурския университет в Бохум обаче даде изненадващ отговор. 

Този избор се диктува не от централния, а от гръбначния мозък.
Асиметричната генетична активност на гръбначния мозък по време на вътреутобното развитие е отговорна за него по-късно в живота.

С други думи, централният мозък няма отношение към левичарството, както се смяташе досега. Приемаше се, че разлики в активността на гени от дясното и от лявото полукълбо на мозъка оказват влияние и определят дали човек ще си служи предимно с лявата или с дясната ръка.

Водещата ръка се определя още от 8-ата седмица на вътреутробното развитие. А от 13-ата вече се знае кое пръстче бебето ще сложи в устата си, за да го смуче преди заспиване и, когато е гладно, установиха учени още през 1980 г.  

Движенията на ръцете се ръководят от област в кората на главния мозък. Тази зона изпраща сигнали към гръбначния мозък, който от своя страна превежда командата в действие. Първоначално обаче тази зона не е свързана с гръбначния мозък. А водещата ръка се определя преди още тази връзка да е формирана.

Водени от това знание, немските учените стигат до извода, че именно гръбначният мозък диктува с коя ръка ще си служи детето в бъдеще. Те правят анализ на експресията на гените в мозъка през 8-12 седмица на бременността. Той им позволява да видят особености, свързани с използването на дясната и на лявата ръка, и то още от осмия месец на вътреутробното развитие.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа