Кога да опитаме пак след спонтанен аборт

Учените с изненадващ отговор

30 ноември 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Жените, които се опитвали да забременеят в продължение на шестте месеца непосредствено след спонтанен аборт, много по-често успявали, отколкото тези, които изчаквали. До този извод стигнали изследователи от университета в Абърдийн, съобщава news.rambler.ru.

Въпросната констатация напълно противоречи на препоръките на Световната здравна организация, която приканва жените да изчакат поне половин година след спонтанен аборт. Във Великобритания тази препоръка е три месеца.

Анализът на информацията в хода на изследването категорично потвърдил, че зачеването през шестте месеца непосредствено след спонтанен аборт много по-рядко завършва с повторно или преждевременно раждане. Сред жените, заченали 6 месеца и по-късно от аборта, има много по-голям процент на случаи на прееклампсия и високо кръвно налягане по време на бременността. А у дамите от първата група по-рядко се раждат деца с ниско тегло, както и мъртвородени. 

Самите автори на метаанализа не обясняват точно защо най-ефективни за зачеване са първите шест месеца след спонтанен аборт. Но предполагат, че жените, на които им се е случило нещо подобно, в резултат се грижат по-добре за себе си, по-мотивирани са и по-фертилни.

Други експерти приветстваха резултатите от изследването, защото те потвърждават, че двойките могат да пробват да създадат дете във всеки момент, когато се чувстват готови за това.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа