Внимателно с кафето! Носи риск от помятане, дори да го пие мъжът

В началото на бременността и две чаши може да са фатални

Снимка: Guliver / iStock

Консумацията на високи дози кофеинови напитки в началните етапи на бременността носи риск от спонтанен аборт. Оказва се, че е опасно не само, ако жената го пие, но и ако мъжът ѝ е любител на кафето. Механизмът на това въздействие все още няма научно обяснение, съобщи AFP.

Две кофеинови напитки на ден повишават риска. Затова е по-добре жената още от самото начало на бременността да се въздържа от консумация на кафе, чай и всякакви разхладителни, които съдържат кофеин.

Учени са направили анализ на няколко рискови фактора, които имат отношение към фертилността. Те включили в списъка начина на живот и замърсителите от околната среда. Сравнили и рисковете от пушенето, консумацията на кафе и алкохол на 344 двойки от зачеването до седмата седмица на бременността.

Така установили, че 3 фактора увеличават риска от помятане.

На първо място това е възрастта на майката. Известно е, че рискът от спонтанен аборт се увеличава, след като жената премине 35 години.

Проучването доказва, че риск идва и по линия на бащата, ако и той е по-възрастен и ако консумира повече от 2 напитки с кофеин на ден.

Според проучването опасността от спонтанен аборт се увеличава на 74%, ако жената пие по 2 чаши кафе на ден. А ако партньорът ѝ консумира кафе - 73%.

Полза има от допълнителния прием на витамини. В периода преди зачеване те намаляват с 55 на сто риска от помятане. Ако жената продължи да пие витамини до настъпване на бременността, опасността намалява още повече.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа