Йога за най-малките

Все повече детски градини включват в занятията си и такава двигателна активност за децата

23 август 2022 г.

Снимка: архив Светла Иванова

На практика обаче, когато накараш едно дете да прави просто упражнения дори и да са само в рамките на 20-30 минути, то не винаги иска да ги повтори на следващия ден.

Това е така, защото децата обичат всичко да им е поднесено във вид на игра. Учителите, които преподават йога за деца го знаят прекрасно. Обикновено те са завършили специализации и курсове, в които е включено изучаването на различни техники за привличане на детското внимание под формата игри с упражнения.

В часовете по детска йога се използват и различни песнички, приказки и игри за раздвижване.

Доскоро нямаше много измислени песнички на български език, които са създадени специално за раздвижване, така че да са забавни и за най-малките, на възраст от 3 до 6 години. Но тази ниша от няколко години е запълнена. И помага на много учители по йога и родители да прекарват забавно времето си заедно, докато правят полезни упражнения под звуците на ритмични детски песнички. А както знаем - движението е здраве.

Снимка: архив Светла Иванова

Днес искаме да ви представим една нова книжка на певицата, писател и йога учител, Светла Иванова, създадена специално за децата в Предучилищна възраст и съобразена с техните възможности.

„Вълшебна книжка за най-малките“ е четвъртата поредна интерактивна книга за деца и родители, с песнички и йога упражнения. Тя е част от проекта Тананикаща йога на Светла Иванова, подкрепен неколкократно и оценен като значим принос за развитието на децата от Национален фонд „Култура“.

Книгата въвежда по забавен начин всички в света на йога. Разликата с другите три вълшебни книжки е в това, че е създадена специално за най-малките (в предучилищна възраст). Те могат сами, с родителите или учителите си да слушат песничките, да гледат илюстрациите и снимките и да изпълняват упражненията, имитирайки различните животни.

В книжката ще откриете:

22 асани (упражнения) със снимки и табличка;

22 стихчета и илюстрации на Мила Попнеделева-Генова;

22 допълващи ги авторски песнички на Светла Иванова (музика и текст) и Константин Кучев (аранжимент и китара) с QR кодове + диск.

Авторът й Светла Иванова е майка, певица и писател. Завършила е „Предучилищна педагогика“ и „Поп и джаз музика“. Преподава йога на малки и големи. Преподавател е в Консерваторията. Автор е на първите интерактивни Вълшебни книжки в България за родители и деца. Има студио за йога и солни инхалации Salt&Art.

Коментари
Последни видеа