Teen Power – първият семинар за тийнейджъри в България

Той ще събере на 5 юни в София интересни личности и примери за младите хора от реалния живот, с които те могат да се срещнат и поговорят на живо

11 май 2021 г.

Снимка: Teen Power

Авторът на книгата „Как да бъдеш родител на тийнейджър и да живееш, смеейки се над това“ и един от най-популярните психолози в работата с деца в тази възраст - проф. Сара Вилануева, казва: „Помнете, нашите тийнейджъри се нуждаят от безусловна любов, приемане и подкрепа, които трябва да усещат във всеки миг от своя живот“.

 

Да си тийнейджър не е лесно - това е един от най-трудните периоди в живота, когато се осъществява прехода между детството и зрелостта и именно това е времето, в което нашите деца се опитват да изградят своята собствена идентичност.

Този период по принцип е труден за тях, а днес - нарастващите изисквания, които съвременният свят им поставя - като високи академични резултати, постижения в различни области, акцент върху външния вид, както и натиска от социалните медии, им причиняват още по-високи нива на стрес и напрежение.

С какви проблеми се сблъскват тийнейджърите

Всичко това прави младите хора особено уязвими към развитието на зависимости и депресии. Особено сега в ситуацията на социална изолация и дистанционно обучение, заради пандемията от Covid-19, този период става още по-предизвикателен и труден, както за децата, така и за техните родители.

Възможностите да посещават училище, да се събират с приятели и отбелязват събития, както и да практикуват любими занимания и спортове, са силно ограничени и това предизвиква негативни емоции в тях като страх, гняв, раздразнение, самота и безпомощност. Доклад на УНИСЕФ сочи, че най-предпочитаната дейност по време на изолацията е гледането на клипчета в социалните мрежи, като това се отнася за 80% от анкетираните тийнейджъри в България, а мотивацията им за извършване на различни активности е силно занижена.

Днес младите хора в тийнейджърска възраст са изправени пред всички тези предизвикателства, но този период в началото на техния съзнателен живот,  също означава вяра, смелост, любов и надежда, които само трябва да бъдат разпалени.

Снимка: Teen Power

Какво ще съдържа еднодневният семинар

Именно в тази ситуация, в подкрепа на тийнейджърите, ще се проведе първият по рода си еднодневен семинар – Teen Power: Промени живота си за 6 часа, който ще събере, на 5 юни в София, интересни личности и примери за младите хора от реалния живот, с които те да се срещнат и поговорят на живо. Хора, които вярват в техния потенциал и се събират заедно, за да ги подкрепят.

Това са Иван и Андрей, тв водещи и продуценти, създателите на платформата Bulgaria Wants You и проекта „ДНК“, Павел Колев и Ицака, двама от най-добрите content creator-и и стриймъри в България, Крис Захариев, кинорежисьор и дигитален водещ на „България търси талант“, създател на проекта „Да се изгубиш нарочно“, Белослава Хинова - най-успелият български модел, Михаил Стефанов, основател на Академията за тийнейджъри „Mини мишини“, Руслан Летейски, който само на 22 години разработва собствен плъгин - Checkout X и създава своята „компания за милиони“, Христо Тенчев, собственик на XS Software и СофтУни Светлина, Валентина Каролева, актриса с главна роля във филма „Доза щастие“ и актьорът Алекс Алексиев от „Откраднат живот“, Филип  Лхамсурен, един от тримата в света, прекосили Амазония сами, Биляна Савова, графичен дизайнер и създател на програмата Plan to be и 8for8 и други.

„В периода на тийнейджърството е нужен авторитет извън семейството, който не само да успокои страховете на младостта, но и да подкрепи и мотивира чрез своя личен пример и опит. Ние вярваме, че споделената лична история е най-истинското вдъхновение за развитие за всеки човек. Затова създадохме Teen Power, специално за децата в тази най-уязвима възраст, за да ги мотивираме да се развиват, да мечтаят смело и да се стремят към своите цели, въпреки предизвикателствата на времето, в което живеят днес“, споделят организаторите на събитието.

Освен срещите с тези невероятни личности, децата ще могат да се забавляват и с любими и интересни активности извън залата в специална chill зона като:

- Графити демонстрация, в която JahOne - един забележителен творец и артист, ще покаже на живо магията на своето изкуство;

- Скейт корнър, в който Тодор Харизанов, един от най-добрите скейтъри и про райдъри в България ще демонстрира лично какво означава да владееш скейта;

- А с любезното съдействие на „Дарц Републик“, всеки желаещ, ще може да провери своите умения по точност и координация.

Снимка: Teen Power

За кого е Teen Power

Teen Power е предназначен за децата в тийнейджърска възраст (7-12 кл), а участието в събитието е напълно безплатно. Необходима е единствено регистрация в сайта – www.teenpower.bg. Местата са ограничени, но е предвидено излъчване на живо на събитието онлайн, отново в страницата на ивента - teenpower.bg.

Teen Power ще се проведе на 5 юни (събота) от 11 – 17 ч. в сградата на Международно Висше Бизнес Училище, ул. „Винсент ван Гог“, 7 в гр. София.

Организатор на събитието е Образователна група „Светлина“ съвместно с Pedagogika.bg, чрез Фондация „Бъдеще в Светлина“. Това е първата институция за холистично образование в България, която включва верига детски ясли и градини, иновативно основно училище „Светлина“, Първата частна лицензирана гимназия за дигитални умения в България – „СофтУни Светлина“ и първата по рода си в България платформа за видео уроци за развитие на най-малките - Edutalents.me.

Коментари
Последни видеа