Български фонд за жените и Kabinet.bg стартират програма за безплатна психотерапевтична помощ

Достъп ще има всяка жена или момиче в затруднение или риск

10 Декември 2021 г.
Български фонд за жените и Kabinet.bg стартират програма за безплатна психотерапевтична помощ

Снимка: Български фонд за жените

Полезна инициатива започва да работи от днес. Български фонд за жените и Kabinet.bg стартират програма за безплатна психотерапевтична помощ. До нея ще има достъп всяка жена или момиче, попаднали в риск или затруднение. Подкрепата ще обхване хора от всяка точка на страната, както и българи, живеещи в чужбина.

Днес отбелязваме Международния ден на правата на човека с посланието, че всеки има право на своите чувства и преживявания, както и на навременен достъп до психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа.

Над 80% от потребителите на Kabinet.bg са претърпели лична загуба, имат затруднения в отношенията си, преживяват повишена тревожност, паник атаки или депресивни симптоми, отключени през последната година. А над 65% от тях са момичета и жени във възрастта от 12 до 85 години. Убеждението на БФЖ и Kabinet.bg e, че навременният достъп до психотерапия и срещата с подходящ терапевт може да спести до 17% от разходите за последваща медицинска помощ.

Пандемията от Covid-19 влоши масово психичното здраве на хората по света. Световната здравна организация предупреждава за критична нужда правителствата и гражданският сектор да започнат разговор по темата и да подкрепят психичното здраве.

Български фонд за жените и Kabinet.bg, виртуалната клиника за спешна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа, се присъединяват към призива на СЗО да спре неглижирането на проблема и поставят началото на дългосрочна програма за безплатна подкрепа на жени и момичета в затруднение и риск. Кампанията стартира на Международния ден на правата на човека, отбелязван от държавите членки на ООН вече 73 години, с посланието, че всяка жена има право да изпитва различни чувства и да има достъп до навременна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа.

В България се наблюдават безпрецедентно влошаване и тежки, дългосрочни ефекти на пандемията върху психиката и емоциите на жените, които изпълняват усложнени роли на първа линия: учителки, медицински работнички, майки, дъщери, служителки без възможност и право на домашен офис, предприемачки, жени на изкуството и свободните професии и много др.

През изминалите две години, всеки месец поне една жена загива трагично насилствено и след продължила с години нездравословна семейна ситуация на домашно насилие. Посланията на кампанията подчертават правото на всяка жена да чувства пълния спектър от преживявания, включително и най-негативните, без да се чувства виновна за това какво изпитва или мисли и да потърси помощ от професионалисти.

От Български фонд за жените дълбоко вярваме, че кампанията и партньорството с Kabinet.bg, които ще предоставят безплатна психотерапевтична помощ на жени и момичета, са изключително необходими и навременни. Още в началото на Covid-19 пандемията с тревога предупреждавахме институциите и обществеността, че е много вероятно жените да бъдат непропорционално засегнати - сигналите за домашно насилие и броят убити жени рязко се повишиха още по време на първия локдаун. Наблюдавахме как ситуацията с безработицата и бедността се влошава, особено при жените, а тези, които все пак останаха наети, поеха двоен и троен товар, работейки от и в дома си и грижейки се за деца или възрастни роднини. Искаме да кажем на жените, че няма правилни или грешни емоции или мисли, че е нормално да чувствате тревога, да сте уплашени, да сте уморени, да сте ядосани, че не сте сами, независимо как се чувствате и че има кой да ви чуе, коментира Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Фонда.

От БФЖ припомнят и за данните, изнесени наскоро от Прокуратурата за троен ръст в делата за домашно насилие през първото полугодие на 2021 г.  

През изминалата година екипът на Kabinet.bg е осъществил над 4500 сесии с потребители на възраст между 6 и 85 години – на живо, чрез видео връзка, по телефон, чат и имейл. 65% от потребителите са от населени места извън София – малки градове, села, където липсва социална инфраструктура и услуги, както и с хора в емиграция и др.

Причините да бъде потърсена подкрепа от психотерапевт включват усилване на страховете, паник атаки, самонараняване, хранителни разстройства, влошаване на отношенията с близките и на работното място, загуба на близък, фобии, рисково поведение, загуба на работа и доход, насилие. По време на продължаващата вече близо 2 години пандемия остават дългосрочни последици на всички нива в обществото, включително загуба на доходи, загуба на смисъл във връзка с всичко случило се, смесване на реалност и фантазия, чувство за невидима заплаха, криза на доверието и принудата да живеем в несигурност и неяснота.

Covid-19 кризата стана повод да отпаднат част от предразсъдъците и стигмата към психичното страдание и търсенето на помощ. Всеки човек има нужда да бъде чут и разбран. Всеки преживяващ психично страдание и болка има право да бъде поет и изслушан от професионално обучен психотерапевт. Голяма част от хората, с които работи Kabinet.bg, никога преди не са имали достъп до психотерапия. Данните на дългогодишните изследвания в ЕС свидетелстват, че успехът на професионалната психотерапия е гарантиран в средно 65-72% от случаите, а в страните от ЕС, където психотерапевтичната подкрепа е част от здравната система, разходите за общопрактикуващата медицина отбелязват спад от 17%, a посещенията на лекарския кабинет – до 49% при хората, посещаващи психотерапевт“, казва Цветелина Йосифова, психотерапевт, ръководител на Kabinet.bg.

Връзката с професионалния екип психотерапевти се осъществява на www.kabinet.bg - на безплатен телефон 0800 20 20 2, имейл info@kabinet.bg, на живо за София и/или във видео сесия. Сесиите могат да бъдат индивидуални, семейни и групови.

Да поговорим

Как да разпознаем и да се справим с емоционалното насилие

Да поговорим

3 вида психологическо насилие, от които трябва да пазите децата

Да поговорим

Как да защитите дъщеря си от насилие

Още от Новини

Първият спектакъл в кампанията е „Островът на съкровищата“.

Снимка: The Balkan Theatre Factory

„60 от сърце“ с благородна инициатива

Джон Траволта и Ела Блу.

Снимка: Getty images

Ела Блу Траволта подкрепи татко си на събитието по повод 30-ата годишнина на „Криминале“

Крис Пайн

Снимка: Getty images

Крис Пайн с дебютна детска книга тази есен

Блейк Шелтън и Гуен Стефани. Снимка: Getty

 

Блейк Шелтън разказа за осиновените си момчета

Кортни Кардашиян, Травис Баркър и бебе Роки. Снимка: Instagram

 

Кортни Кардашиян и Травис Баркър показаха бебе Роки

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Трябва да приемете, че независимо кой е изневерил, вината е и у двамата.

Снимка: Shutterstock

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Първият спектакъл в кампанията е „Островът на съкровищата“.

Снимка: The Balkan Theatre Factory

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научим децата да държат правилно молива

Това помага не само за писането, но и за добрата координация

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Кои упражнения стимулират процеса

Блейк Шелтън и Гуен Стефани. Снимка: Getty

 

Заедно

Блейк Шелтън разказа за осиновените си момчета

Двама от синовете на Гуен Стефани скоро ще са пълнолетни и ще напуснат семейното гнездо, третият - навърши 10

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

Здраве

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Заради увеличените заболявания в страната

Кортни Кардашиян, Травис Баркър и бебе Роки. Снимка: Instagram

 

Заедно

Кортни Кардашиян и Травис Баркър показаха бебе Роки

Риалити звездата разказа за промените след раждането на сина си

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Важно е да се научим да общуване с бебето, още преди то да започне да говори.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да преведем какво ни говори бебето

Ето как да разтълкувате неговия език и да отговорите по най-правилния начин

Майка носи бебе в слинг. Снимка: Getty

 

Здраве на семейството

Как да изградим връзка с бебето от първия ден

Прости жестове и ритуали засилват „спойката“