Децата внимават повече, отколкото възрастните

И могат да разберат много неща едновременно

01 септември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Въпреки че възрастните превъзхождат децата в по-голямата част от когнитивните знания, ново изследване показа, че ограниченията на малките всъщност ги правят по-добри. Когато големите се стараят да съсредоточат вниманието си в нещо конкретно, децата забелязват всичко, пише news.rambler.ru.

В хода на две изследвания учени от Университета в Охайо, начело с Владимир Слуцки, стигнаха до заключението, че, ако зрелият човек запомня добре информация, върху която е фокусирал вниманието си, то той игнорира всичко останало. Обратно на това децата на възраст 4-5 години отделят внимание на всяка предоставена им информация. 

"Често смятаме, че на децата им липсват доста умения, в сравнение с възрастните", казва Слуцки. "Но, понякога това, което се счита за липса, в действителност всъщност е предимство, което и доказахме в хода на изследването. Децата са невероятно любопитни и се стараят да изследват и изучат всичко около себе си, което означава, че детското внимание се разпръсква, дори когато ги молят да се съсредоточат върху едно нещо. И точно с това превъзхождат възрастните."

Резултатите от изследването имат голямо значение за разбирането на това как едни или други условия в образователните учреждения влияят на способността на децата за учене. 

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа