Ден без автомобили

В центъра на София

22 септември 2018 г.

Снимка: Дияна Георгиева, Мениджър Нюз

Днес София ще бъде спокойно и приятно място за разходки, след като столицата ни отново се присъединява към европейската инициатива Ден без автомобили!

От 11.00 до 17.00 ч. центърът на града ще бъде затворен за влизане на автомобили в обхвата на синята зона за паркиране, съобщава bTV. Гражданите и посетителите на града ще могат да разчитат на градския транспорт за стигане до центъра, а в периметъра между бул. "Княз Александър Дондуков", бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Христо Ботев", бул. "Александър Стамболийски" ще се придвижват пеша, с колело или отново с градски транспорт.

На сайта на общината, както и на Фейсбук страницата на "Зелена София", ще бъде качена карта с описание на всички улици с ограничен автомобилен достъп.

Париж е един от най-ярките примери за присъединяване към инициативата Ден без автомобили. Там всяка година един ден през септември пешеходците превземат улиците на целия град. Само градският транспорт, колела и всякакви други видове безмоторни превозни средства се допускат за движение.

Сега и жителите и посетителите на София ще могат да се разхождат пеша, да тестват електрически велосипеди или да се включат в някой от туровете, които разказват за историята на града, архитектурата и неговата природа.

Коментари
Последни видеа