Хората "сови" не трябва да променят графика си

Нуждата и времето за сън са индивидуални и трябва да следваме своя ритъм

15 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Ако човек става късно сутрин, това обикновено не се одобрява от останалите - подобен навик често се асоциира с мързел, пише Medikforum. Освен това, социалният и професионалният живот в голямата си част е ориентиран съгласно ранното ставане. Какво да правят тогава хората "сови"?

Един от главните специалисти на Московската служба по здравеопазване Андрей Тяжелников казва, че съвсем не е необходимо да сменяме режима си, дори той да се отклонява от някои норми. Ако хората "сови" имат възможност да организират живота си така, че да се справят с късното си събуждане и лягане - то просто няма смисъл да променят установения график. Освен това, подобен ход би им навредил, тъй като най-малкото ще повлияе негативно на работоспособността им.

Според Тяжелников, по колко часа сън и по кое време има нужда човек, е въпрос на генетика. Той цитира изследване на японски учени, които наскоро успяха да идентифицират гените, които управляват биоритмите. При това е изолиран ген, който определя именно това дали даден човек е "сова" - неговата активация способства синдрома на наследствената продължителност на фазите на съня. 

"Японците стигнаха до извода, че хората "сови" не е нужно да бъдат лекувани или възпитавани в други навици, тъй като подобни промени провокират развитието на депресия у тях. Аз също съветвам пациентите си да не вървят против природата си и да се опитат да построят работния си график така, че да им е комфортно на тях", казва специалистът.

Но какво да правим, ако сме "сови", а трябва да се събуждаме рано? Тяжелников съветва в подобни случаи да започнем да променяме графика си постепенно - с по 5 минути по-ранно събуждане всеки ден.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа