Има ли връзка между кръвното налягане и зачеването?

Да, категорични са учените

04 март 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Полът на бъдещото дете може да се определи по кръвното налягане на майката по време на зачеването, пише news.rambler.ru. До този извод стигнали учените, като мотивират тази фактор със своя теория.

Ученият от Торонто Рави Ретнакаран твърди, че наличието на високо кръвно налягане у жените преди бременност може да е признак, че ще роди момче, а ниското кръвно налягане - на момиче. Конкретната причина за това явление учените все още не могат да намерят, но работят по въпроса.

Както казва Рави Ретнакаран откритието може да помогне по въпроса за семейното планиране, но да се надявате на стопроцентов резултат не бива, тъй като на формирането на пола могат да повлияят множество положителни фактори.

Връзка между кръвното налягане и плода учените отбелязват у рептилиите. При това основният фактор на развитието на зародиша в яйцето служи не на сбора от хромозоми на бащата и майката, а температурата, в която са разположени самите яйца. Мнозина смятат, че кръвното налягане и температурата като катализатори при развитието на зародиша са взаимозаменяеми.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа