Историята за първите в света генетично модифицирани бебета стана още по-странна

Д-р Хе Цзянкуй е изчезнал

06 декември 2018 г.

Снимка: Guliver/ iStock

Историята за „генетично модифицираните бебета“ и д-р Хе Цзянкуй става все по-странна с всеки изминал ден. 

Преди малко повече от една седмица китайският учен направи гръмкото изявление, че благодарение на редакция в гените наскоро родените близнаци Лулу и Нана вече имат известна защита срещу ХИВ. 

Днес, според някои твърдения в интернет, той не е бил виждан от последната му изява в Хонконг през изминалата седмица, когато разказа повече за своя проект. Оттогава насетне местонахождението му е неизвестно. Според други непотвърдени слухове д-р Цзянкуй е задържан под домашен арест в Южния университет за наука и технологии, в който доскоро е работил. 

На 25 ноември д-р Хе Цзянкуй използва YouTube, за да обяви, че е създал първите в света генетично модифицирани бебета. Използвайки технологията CRISPR/Cas9, екипът му е деактивирал един-единствен ген, като по този начин е „затворил вратата“, през която ХИВ може да навлезе и да зарази клетките. Въпреки че д-р Хе не подкрепи твърденията си с конкретни доказателства или данни, тази противоречива новина разпали разгорещен дебат. Множество учени от различни точки на света осъдиха действията му и ги нарекоха неетични, „дълбоко притеснителни“, „шокиращи“ и дори „чудовищни“. Ако въобще наистина е направил подобно нещо.

Министерството на науката и технологията в Китай се дистанцира от изследването и го нарече „особено отвратително“. Южният университет за наука и технологии (бившият му работодател) също отрече, че има каквото и да било знание за това проучване и заяви, че д-р Хе е действал без тяхното одобрение. Освен това допълни, че от февруари 2018 г. до януари 2021 г. Цзянкуй е в неплатен отпуск.

Според хонконгския таблоид Apple Daily на Хе е било заповядано да се върне обратно в Южния университет за наука и технологии, където е задържан под домашен арест.

“На този етап единствено информацията от официалните канали е вярна – заяви говорител на университета пред South China Morning Post. – Не можем да отговаряме на въпроси по тази тема. Щом имаме каквато и да било информация, ще я оповестим през официалните ни канали.“

Междувременно Световната здравна организация (специализирана агенция на Организацията на обединените нации) създаде работна група от експерти, чиято основна цел е да проучат последствията от генетичното модифициране и да въведат по-строги критерии при редактирането на човешки гени. Подобни генетични манипулации "не могат да бъда извършвани без въвеждането на ясни правила и стандарти" в тази област, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

„Подобни новини ни връщат в Каменната епоха“, заяви Дарън Грифин, професор по генетика в Университета на Кент, който не е участвал в противоречивото проучване.

Източник: IFLScience

 

 

Коментари
Последни видеа