Какво може да гледате на Синелибри

Освен интересни филмови заглавия, може да присъствате и на много интересни срещи

21 октомври 2020 г.

Представяме ви някои от акцентите в програмата на Международния кино-литературен фестивал, сред които със сигурност ще откриете своето заглавие, провокиращо интереса ви или пасващо на настроението ви в момента.

22 октомври, кино „Люмиер Лидл“, 19:00 ч.

Датска галавечер с премиерна прожекция на зашеметяващия трилър „Изключението“. Екранизация по романа на Кристиан Юнгерсен, филмът на режисьора Йеспер Нилсен е спираща дъха дисекция на природата на злото, параноята и манията, които подтикват порядъчни хора да извършват немислими постъпки.

23 октомври, Френски институт, 19:30 ч.

Вечер, посветена на новия филм на Фран­соа Озон „Лято 85“. Филма представят Иван Димов и Христо Христозов. Събитието предвижда видео връзка с актьорите Феликс Льофевр и Бенжамен Воазен, които изпълняват главните роли.

23 октомври, кино „Влайкова“, 20:00 ч. и 20:45 ч.

Две последователни прожекции на филма „Физика на тъгата“ по едноименния роман на Георги Господинов, съпроводени с разговор с писателя и с автора на анимацията Теодор Ушев. Романът „Физика на тъгата” е хроника на човешката тъга – лъкатушен разказ с неведоми коридори, отклонения и стаи, който смесва минало и настояще, мит и документ. Книгата е финалист на четири европейски награди, между които и Premio Strega Europeo.

24 октомври, кино „Люмиер Лидл“, 19:00 ч.

Официална церемония по награждаване. Връчване на на­града за най-добра литературна адаптация 2020, представяне на журито и видео връзка със световноизвестния френски кинорежисьор Жан-Жак Ано. Излъчване на филма „Любовникът“ по романа на Маргьорит Дюрас и премиера на книгата на Ано „Един живот за киното“, която излиза за пръв път на български език.

25 октомври, www.facebook.com/cinelibri, 16:00 ч.

Образователен уебинар на тема „Психоана­лиза и кино“ с лектор Светлозар Василев. Той е завършил медицина, има специализация като психиатър, преподава в Нов български университет. През 2009 г. заедно със свои колеги Василев създава инициативата „Психоанализа и кино“, която организира периодични дискусии на филмови произведения. Методът изхожда от убеждението, че психоаналитичният прочит на даден филм изисква отчитане не само на неговите естетически и смислови послания, но и на емоционалното преживяване.

28 октомври, Сити Марк Арт Център, 19:00 ч.

Унгарска галавечер с премиера на филма „Пилат“ и дискусия с видео включване на сценариста Дьорд Шомоди. Вдъхновена от прекрасния роман на Магда Сабо, тази блестяща психологическа драма проследява лутането на душата из лабиринтите, в които живеем, като следва нишката на най-спасителното чувство – любовта. Филмът e в програмата Foreign Language Film Series 2021, което му дава шанс да бъде номиниран за „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм.

29 октомври, кино „Люмиер Лидл“, 19:00 ч.

Португалска галавечер с премиера на филма „Го­дината на смъртта на Рикарду Рейш“ на реж. Жоао Ботелю по случай 10-ата годишнина от смъртта на Нобеловия ла­уреат за литература Жозе Сарамаго. Изкусителен кинематографичен разказ за изкуството, истината, поезията, съдбата и любовта. Фернандо Песоа, един от най-великите португалски писатели, създава гигантска паралелна вселена чрез серия от хетероними, за да оцелее в своята гениална самота. А Сарамаго написва роман, с който връща хетеронима Рикарду Рейш в Португалия след 16 години изгнание в Бразилия.

30 октомври, Missia 23, 19:00 ч., ул.„Мизия“ 23

„Представи си“ – вечер, посветена на 80-ата го­дишнина от рождението на Джон Ленън и 40-ата годишнина от неговата трагична смърт. Филмът на Андрю Солт служи за вдъхновение на завладяващата биографична книга „Кой уби Джон Ленън?“ (2020) на Лесли-Ан Джоунс, разкриваща смайващи факти за живота, любовта и смъртта на легендарната рок звезда.

2 ноември, Casa Libri, 18:00 ч.

In memoriam: Вечер в памет на Иржи Менцел, един от майсторите на комедийното филмово изкуство, представител на чешката „нова вълна“. Про­жекция на филма „Подстригване“ по едноименната повест на великия Бохумил Храбал.  Красив филм, зареден с интелектуален хумор, алогични преходи и абсурдни ситуации, пренебрегващи директивите на режима. Уповавайки се на книгата, Менцел изгражда незабравим образ на неудачника, на симпатичния аутсайдер, който успява да постигне целта си между другото – без да осъзнава, че я е постигнал. Събитието се осъществява с подкрепата на Чешкия културен център в София.

3 ноември, Сити Марк Арт Център, 19:00 ч.

Испанска галавечер с премиера на филма „По време на войната“. Представяне на творчеството на Ми­гел де Унамуно с участието на проф. Лазар Копринаров. Новият филм на детето чудо на испанската кинематография Алехандро Аменабар („Другите“, „Морето в мен“) е политическа драма, която ни връща към онзи разтърсващ момент от Гражданската война в Испания, когато писателят философ Мигел де Унамуно произнася знаменателните слова Venceréis pero no convenceréis, „Ще победите, но няма да убедите“.

6 ноември, кино „Одеон“, 18:00 ч.

Прожекция на документалния филм „Мълчание с достойнство“ в присъствието на режисьорката Адела Пеева, сърежисьора Антоний Дончев и про­дуцента Слободан Милованович. Филмът хвърля светлина върху неизвестни факти, свързани с взаимоотношенията между интелигенцията, кинематографистите и властимащите по времето на социализма. Фокус на внимание са животът и творчеството на знаковия тандем Ирина Акташева и Христо Писков.

7 ноември, The Steps, ул. „Братя Миладинови“ 12, 19:00 ч.

Дейвид Линч и неговото диво сърце. Представяне на (авто)биографията „Кът за мечти“, прожекция на филма „Диво сърце“ и една ексцентрична вечер, издържана в стила на Линч. Защото „Светът е несъвършен и всички живеем в обкръжение от противоположности – място, където доброто и злото, духовното и материалното, вярата и разумът, невинната любов и плътската похот съществуват редом в крехко равновесие“.

Пълната програма на фестивала може да видите на www.cinelibri.com

Още от Новини

Близо 20 хиляди деца се включиха в екологичната инициатива.

Снимка: BG Бъди активен 

Над 20 000 деца взеха участие в Месец на рециклирането

Джесика Алба

Снимка: Getty images

Джесика Алба пътува по женски до Лондон

ДесиСлава

Снимка: Instagram

ДесиСлава стана баба

Снимка: Shutterstock

Четете на хлапето, още преди да е почнало да говори

Киану Рийвс. Снимка: Getty

Киану Рийвс ще озвучава „Соник 3“

Най нови

Момче, което има затруднения в училище. Снимка: Getty

След като разпознаем нуждите на вътрешното си Аз, можем да го успокоим.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Момче, което има затруднения в училище. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Разпознайте дислексията преди детето да тръгне на училище

Обикновено набеждават малчугана, че е мързелив и разсеян

Има начини да се справите с натрупаните килограми след раждането.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Вижте кои са най-добрите стратегии за намаляване на теглото

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Четете на хлапето, още преди да е почнало да говори

Така ускорявате с 8 месеца речевото му развитие

Киану Рийвс. Снимка: Getty

Заедно

Киану Рийвс ще озвучава „Соник 3“

Актьорът се присъедини към екипа на дългоочакваното продължение на историята за супербързия таралеж
-->