Кръвните братя и сестри имат сходни черти от характера

Атмосферата, в която той се формира, е само един от факторите, които му влияят

28 февруари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Има ли значение за характера в каква атмосфера се възпитава детето – позитивна или подтисната, братята и сестрите сходни ли са като характер или не? На тези и още редица въпроси отговарят учени от университета в Пенсилвания, САЩ.

Изследването е публикувано в списание Behavior Genetics, като се казва, че са тествани 720 двойки братя и сестри – кръвни и доведени, сред които и близнаци. В началото на проучването те били на възраст между 12 и 14 години, а на края – около 25-27. Братята и сестрите са преминали психологически тестове, които позволявали точно да се определят чертите на характера им.

Оказва се, че формирането на характера зависи не толкова от външни фактори – голяма част от моралните качества на личността са вродени и се предават по наследство. Авторите констатирали, че въпросните черти на характера могат да са както напълно, така и частично унаследени – т.е. склонността да се държим по определен начин е като цяло вродена, а не толкова резултат от полученото в семейството възпитание.

В постъпките си кръвните братя и сестри се оказаха много по-близки един до друг, отколкото доведените, въпреки че и в двата случая са расли в еднакви условия“, разказват учените за поредното потвърждение за наследствената роля на характера.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа