Нарушенията в зрението у децата и електронните устройства

Специалистите: Със сигурност има връзка

29 юли 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ако по-рано у децата в предучилищна възраст нарушенията в зрението бяха рядкост, то днес лекарите отбелязват такива още около 5-ата им година. Основната причина за това са екраните, пише news.rambler.ru.

Играчки срещу таблети

Изобилието от екрани, които заобикалят децата, не само заменят реалността. Те са навсякъде – вкъщи, в джоба, в училище... Отдавна ги предпочитат пред разходките навън и активните игри. Прекомерното зрително натоварване днес се среща у децата от най-ранна възраст. Според специалистите това е и една от основните причини за проблеми със зрението.

Препоръката за деца между 5 и 7 години е да прекарват пред монитор не повече от 10 минути на ден, а за по-големите – максимум 60 минути. За деца на по-ранна възраст не може да става и дума да стоят пред екрана на таблет или друго електронно устройство. Те трябва да си играят с играчки, да разхвърлят тенджерите на мама и подобни. На малките трябва да им бъде дадена възможност да се развиват в реалния, а не във виртуалния свят.

3D филмите влияят ли?

Специалисти твърдят, че 3D филмите, особено тези, които са обявени за възрастова група 0+, са по-скоро маркетингов ход. Работата е в това, че до 6-ата година у децата не е развито стопроцента стереоскопичното зрение, така че на тях така или иначе им е невъзможно да видят изцяло обемно изображение. В този ред тези филми са по-скоро излишни за гледане от малките и харчене на средства от възрастните, отколкото вредни.

Тревожните сигнали, че детето има проблем със зрението

- Най-малките обикновено приближават твърде много до очите книжки или играчки, или гледат отблизо телевизия.

- Учениците обикновено се оплакват, че не виждат какво пише на дъската.

- Без значение от възрастта се наблюдава мижене с очи.

При наличието дори само на един от посочените признаци се препоръчва да заведете детето на лекар.

Надя Горанова

 

 

Коментари
Последни видеа