Нежният цвят на 2019 година

Нюансът "жив корал" ще властва и в модата, и в технологиите

01 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Институтът "Пантон", който диктува водещите багри в света, избра нюанса "жив корал" за цвят на 2019 година. За миналата година цветът беше ултравиолетово, а свежо зелено - цветът на 2017-а година.
 
Изборът този път е направен не само въз основа на дизайнерските модни вдъхновения, но и заради застрашените коралови рифове.

Снимка: Shutterstock

Оттенъкът е мек, в него се различава и оранжево, и златисто, но е пастелен и изключително нежен. Отива си чудесно с всички останали от познатата ни палитра.

Нюансът се приближава и до светлорозовото, смятан от учените за най-древния цвят на света. Те стигат до този извод, след като откриват пигменти от древни цианобактерии в скали на над 1, 1 миларда години.

Компанията "Пантон" създава бои за модната, текстилната, козметична индустрии, строителството, и е известна с едноименната система за съответствие на цветовете. Тя избира водещия нюанс на базата на това, което вече е използвано в модата и вътрешния дизайн, както и на прогнозите за непрекъснат интерес, обясняват от "Дейли мейл".

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.