Нивото на интелекта на човек може да се определи по слюнката

Отново всичко е въпрос на ДНК

13 март 2018 г.

Илюстрация: Shutterstock

Умните хора живеят по-дълго благодарение на т.нар. гени на интелекта, които обезпечават и по-здравословно стареене, пише medikforum.ru. Изолирани са повече от 500 гена, свързани с повишено ниво на интелект, а това е десет пъти повече, отколкото се смяташе до сега.

Резултатите от въпросното откритие позволяват да се говори за създаването на тестове за интелектуално ниво просто с помощта на проба от слюнката, като тази, която в момента се взима за анализ на ДНК. Предишни изследвания предполагаха, че гените на интелекта усилват предаването на сигнали между различни области на мозъка, както и защитават от старческо слабоумие и преждевременна смърт.

Интелектът се явява наследствена черта на човека и от 50% до 80% процента разлики в нивото му могат да се обяснят именно с генетични фактори“, твърдят учените от Университета в Единбург.

Хората, които повишено ниво на когнитивните функции, демонстрират добро физическо и психическо здраве, живеят и по-дълго. Интелектът обезпечава допълнителна защита от болестта на Алцхаймер, която се явява най-разпространената форма на старческо слабоумие, казват още специалистите. Резултатите от изследването, публикувано в списание Molecular Psychiatry, позволяват да се предположи, че за формирането на нивото на интелекта важна роля играят цели 537 гена, а с процесите на мислене са свързани 187.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа