Новите родители препоръчват: Мъже обуват токчета

За да подкрепят инициативата "Извърви километър в нейните обувки"

18 Март 2017 г.
Новите родители препоръчват: Мъже обуват токчета

Снимка: Shutterstock

Мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху проблема с насилието над жени - това ще видим днес в центъра на София.

Международната кампания "Извърви километър в нейните обувки", в която България се включва за пети път, ще стартира в 11:00 ч. от НДК. Шествието ще бъде последвано от филмова прожекция и изложба в подкрепа на посланията на кампанията. Организатори са Български фонд за жените, Български хелзинкски комитет, Фондация "Ресурсен център - Билитис", Съвет на жените бежанки в България, представителство на Върховен комисариат на ООН за бежанците, с любезната подкрепа на Национален дворец на културата и кино Люмиер Лидл.

Тази година зад каузата застава и Рут Колева, която ще води събитието, а за участниците, които ще се състезават с обувки на висок ток, организаторите ще предоставят специални билети за благотворителната прожекция на филма „Маската, с която живееш“. Добре дошли са всички, съпричастни към борбата с насилието над жени, както и всички любопитни да научат повече как да разпознаваме и реагираме на различните форми на тормоз. Токчетата не са задължителен атрибут, но доброто настроение е!

Организаторите отново призовават мъжете да изразят своята солидарност с пострадалите жени и да кажат “Не на насилието!”. Според изследване на Агенцията за основните права на ЕС от 2014 г., 28% от жените в България са преживели физическо или сексуално насилие след 15-годишна възраст, а повече от половината анкетирани (56%) не знаят за съществуването на специализирани институции и услуги в защита на пострадалите.

Тези стряскащи статистики разкриват мрачната реалност на над милион жени в България, затова категоричното противопоставяне и осъждане на домашното насилие са по-актуални и нужни от всякога. В знак на подкрепа с жертвите на насилие и за да отбележи предстоящото шествие, във вечерта на 17-ти март фасадата на НДК ще бъде осветена в розово.

С шествието организаторите искат да насочат вниманието на обществото и институциите към нуждата от незабавна ратификация на т.нар. "Истанбулска конвенция" - единственият международен документ, който цели пълното елиминиране на насилието срещу жените и домашното насилие. Тя изисква от държавите да приемат в националните си законодателства и да прилагат три групи мерки: превенция на насилието, защита на жертвите и наказателно преследване на извършителите.

И в трите сфери тя дефинира богат набор от мерки. Например, в сферата на наказателно преследване на извършителите тя изисква криминализиране на психологическото насилие, преследването, физическото насилие, сексуалното насилие, принуждаването към аборт и др. Някои от тези деяния са престъпления по българския Наказателен кодекс, но други не са.

Благотворителната прожекция на филма „Маската, с която живееш“ е естествено продължение на шествието „Извърви километър в нейните обувки“ и ще се състои на 31 март от 18:30 ч. в кино “Люмиер Лидл”. Филмът представя редица интервюта и срещи с разтърсващи лични истории, които разкриват шокиращите последици от постоянния натиск над момчетата да крият чувствата си и да се държат като “истински мъже”, което се превръща в катализатор за създаването на насилници.

В деня на прожекцията зрителите ще имат възможност да присъстват и на софийската премиера на благотворителната изложба „Истинското лице на насилието“. Изложбата се състои от 19 авторски интерпретации на 13 български илюстратори и творци по темата. Всичките те бяха участници в конкурс на Български фонд за жените, част от кампанията „#Всеки4ти“, чиято цел беше да измести фокуса на обществено внимание от жертвите на насилие към насилниците.

Места за прожекцията на „Маската, с която живееш“ и за представянето на изложбата „Истинското лице на насилието“ могат да бъдат запазени през Eventbrite. Събитието е благотворително, но окуражаваме зрителите да направят малко дарение в подкрепа на програмите на Български фонд за жените за борба с насилието, основано на пола, и домашното насилие.

Повече за конкретната работа на Фонда на bgfundforwomen.org.

Здраве

3000 български деца - жертви на семейно насилие

Образование

Срещу насилието - снимки пред постера „Заклех се!

Още от Новини

Близо 20 хиляди деца се включиха в екологичната инициатива.

Снимка: BG Бъди активен 

Над 20 000 деца взеха участие в Месец на рециклирането

Джесика Алба

Снимка: Getty images

Джесика Алба пътува по женски до Лондон

ДесиСлава

Снимка: Instagram

ДесиСлава стана баба

Снимка: Shutterstock

Четете на хлапето, още преди да е почнало да говори

Киану Рийвс. Снимка: Getty

Киану Рийвс ще озвучава „Соник 3“

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Методът Монтесори разглежда грешките като необходима стъпка за развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Момче, което има затруднения в училище. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Методът Монтесори разглежда грешките като необходима стъпка за развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо е важно да позволявате на детето да греши

Ето каква е гледната точка на метода Монтесори

Момче, което има затруднения в училище. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Разпознайте дислексията преди детето да тръгне на училище

Обикновено набеждават малчугана, че е мързелив и разсеян

Има начини да се справите с натрупаните килограми след раждането.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Вижте кои са най-добрите стратегии за намаляване на теглото