Откриват клуб „Всеки може“ за деца със синдрома на Даун

Това е и първият по рода си център, където тези малчугани ще могат да се обучават и забавляват заедно

15 март 2022 г.

Снимка: фондация Up witn Down

Вяра, Надежда и Борислав са едно щастливо българско семейство. А 6-годишната Вяра е тяхната сбъдната мечта, тяхното чудо и неизмеримо щастие. Различното в случая е, че Вяра е със синдром на Даун.

От мига, в който разбрахме, че бебето, което чакаме, ще е със синдром на Даун, си обещахме, че синдромът няма да е пречка, а стимул да се развиваме и учим заедно. Приехме, че Вяра е различна, както е различен всеки от нас, и нейните специфики не са оправдание да стоим със скръстени ръце и да се носим по течението, скрити зад диагнозата. Решихме да я отглеждаме и възпитаваме, като отчитаме нейната индивидуалност и се съобразяваме с нейните темпове, но без да се вторачваме в синдрома като извинение за дадено действие или бездействие, казват Надежда и Борислав, които са и основатели на фондация Up with Down.

Именно те са и в основата на уникалната инициатива – да бъде създаден първият по рода си център в България, където децата със синдром на Даун ще могат да се забавляват, обучават и творят заедно с други деца.

Откриването на клуб „Всеки може“ е на 21 март 2022 г. с тематично парти, посветено на синдрома на Даун, в Тон Бонбон Plovdiv Plaza Mall. А самият клуб се намира на ул. „Димитър Талев“ 2А в Пловдив. Датата не е избрана случайно – 21 март е международният ден на хората със синдром на Даун.

Идеята на клуба е в него семействата с такива деца да се срещат и обменят опит и взаимопомощ, да се забавляват и творят с децата си или пък без тях. А младите специалисти ще получават специфични обучения и възможност за работа с децата и техните родители.

Коментари
Последни видеа