Парад на хвърчилата през август

Атрактивното събитие ще се проведе на 6 места по Черноморието

29 юли 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Кой не обича хвърчила! Няма начин като малки да не сте пускали поне едно хвърчило в небето, а сега да правите това със собствените си деца. Да не говорим колко красиви могат да бъдат самите хвърчила и колко ефектен е полетът им в небето.

А сега си представете не едно и две, а десетки и може би стотици хвърчила да се реят във въздуха над вас. Впечатляващо, нали?

Ето това може да видите заедно с децата на 21 и 22 август, ако имате път към родното море. На 6 места едновременно ще се проведе истински парад на хвърчилата, съобщи БНР. Освен над Аспарухово, хвърчила ще летят в Приморско, Варвара, в района на река Велека, Албена и Шабла.

Основен принос в организацията на фестивала през годините имат Клуб „Асто – Въздушни чудеса“, Сдружение за опазване на дивата природа (СОДП) и фонд „Култура“ към Община Варна.

Според Юри Георгиев от Клуб „Асто – Въздушни чудеса“ най-добрите състезания с хвърчила се провеждат във Франция, където отбори от трима, четирима или петима правят цели фигури в небето.

У нас тази година хвърчилата ще бъдат тематични и с формата на животни. И най-вероятно ще има и гости от чужбина.

„Радват се децата, аз също се радвам покрай тях и това създава вкус, умение да направиш свое собствено хвърчило. Трябва да разбираш от конструкция, от платове, от шиене, от лепене, от дизайни и красота, и най-вече от аеродинамика“, разказа Юри Георгиев пред БНР.

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.