Промени в Семейния кодекс

Част от измененията ще засегнат двойките без брак и осиновените деца

05 август 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

В края на месец август за обществено обсъждане ще бъдат предложени промени в Семейния кодекс, които подготвя Министерство на правосъдието. Една от основните ще засегне двойките без брак, и по-точно момента, когато двамата станат трима или повече, тъй като се предвиждат по-строги правила за припознаване на новороденото от бащата.

Досега се подаваше писмено заявление от бащата, че припознава детето като свое. То се представя в едноседмичен срок на майката и ако тя няма възражения по него, след три месеца припознаването се вписва в акта за раждане. Това обаче улеснява търговията с деца, тъй като един псевдобаща на практика се сдобива с детето, за което е платил, само след един документ.

Какви точно ще са новите изисквания предстои да стане ясно, но при всички положения ще са повече и по-сложни. Проблемът идва за хората, които са заедно от години, не търгуват с деца, а чисто и просто си раждат такива по взаимно съгласие. Припознаването на дете в този случай също ще се усложни.

Другите промени предвиждат отпадане на пълната тайна на осиновяването с цел осиновеният човек да може да получава информация за медицинския си статус и история на заболявания, без да му се предоставят данни за биологичните му родители. Всичко това ще се случва, без да са налични извънредни обстоятелства.

Ако все пак лицето би искало да получи информация и за биологичните си родители, това ще задейства по-специална процедура, в която ще се търси тяхното съгласие дали искат да бъдат разкрити.

Предложенията за изменения в Семейния кодекс включват и промени в процедурата по разсиновяване. Това ще е възможно в изключително редки случаи и ще се иска от държавна институция, а не от осиновителите.

Елисавета Цалова

Източник: Държавна агенция за закрила на детето

 

 

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.