Резултатът от първия локдаун – повече бебета

Отчитат истински малък бейби бум в София и Пловдив

03 декември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Има и нещо хубаво като резултат от пандемията. След първия локдаун, лекарите в София и Пловдив отчетоха мини бейби бум. Според специалистите това е напълно нормално, тъй като тогава всички бяха изолирани в домовете си и дори планините и парковете бяха затворени.

Ражданията през декември и януари ще покажат дали наистина пандемията е помогнала на семействата, които искат да имат деца. Отличник в тази посока след първия локдаун е Пловдив.

„В нашата болница има тенденция да се раждат повече бебета всяка година. Тя е от 5 години. До края на ноември са се родили 70 бебета повече от миналата година. До края на годината ще бъдат повече от 100 в сравнение с 2019 г.“, съобщи проф. Благовест Пехливанов пред Нова. Той добави, че бременните са уплашени, но животът продължава.
„При спазване на мерките, опасносността може да бъде сведена до минимум. Имаме случаи на родилки, които са болни от COVID-19. Всичко протече добре и те бяха изписани от отделението“, допълни още проф. Пехливанов.
Той се радва, че най-после имаме и по-приятна статистика за споделяне. Разбира се, не може да се правят мащабни изводи на базата на по-големите градове и болници, но може да се каже, че имаме мини бейби бум като резултат от първия локдаун.

 

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.