Семейство от Япония осинови семейство щъркели у нас

Гледат го на живо от 9000 км

15 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Японци „осиновиха“ първото щъркелово гнездо под постоянно видео наблюдение в България, съобщава nova.bg. Към момента семейство Хироюки го гледат на живо от 9 000 километра.

Когато в село Баничан обявили, че търсят осиновители за щъркелите им, интересът бил огромен. За десетте гнезда в селото се обадили хора от цялата страна и много бързо се намерило кой да се грижи за птиците. Тогава дошло обаждането от Токио. Българката Мария и мъжът й Хироюко също поискали да осиновят гнездо. Но тъй като всички вече били осиновени, за японското семейство останали щъркелите Пролетка и Изгрев. За връзката между Токио и Баничан спомогнала уебкамерата, която вече четири години наблюдава двете птици. "Тъй като осиновителите са далеч, им дадохме шанса да наблюдават именно това гнездо онлайн", казват от кметството.

Разбраха за инициативата благодарение на новите технологии. Публикувахме информация на нашата стена във Facebook и те са я прочели. Свързаха се с нас и се поинтересуваха какво трябва да направят, за да осиновят щъркелите. А Хироюко каза, че ще дойде през лятото лично да се запознае с Пролетка и Изгрев”, коментира Румяна Джибова - секретар на читалище „Изгрев - 1930” в село Баничан.

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.