След развода: колко време с мама и колко - с тати

Изследване твърди кое е най-правилно за всички

27 октомври 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Прието е да се смята, че докато децата са малки, след развода е по-добре да останат с майката, и ако често остават да пренощуват у таткото, това може да наруши връзката им с нея. Но психолози от университета на щата Аризона, САЩ, стигнаха до извода, че това съвсем не е така. Както пишат авторите на изследването, публикувано в сп. "Psychology, Public Policy and Law", подобна практика не само, че не носи ущърб в отношенията с майката, но укрепва връзката с всеки един от родителите в процеса на порастването.

У деца, които често оставали да пренощуват при таткото в детска и предучилищна възраст, качеството на отношенията им, когато станали на 18-20 г., било по-високо, отколкото у тези, които никога не нощували при баща си след развода.

Най-добър резултат показали тези пораснали деца, които като малки прекарвали с всеки от разделените си родители еднакво количество време и денем, и нощем. Този ефект се наблюдавал без значение от това в какви отношения са останали родителите след развода - в приятелски или конфликтни.

"Качествените отношения с родителите в детска, подрастваща и юношеска възраст са залог за доброто физическо и психическо здраве на малките в бъдеще", подчертават учените.

За самите родители "разделянето" поравно на времето с децата също ще донесе по-големи ползи, твърдят психолозите. Принуден сам да се грижи за детето цял ден, да се разхожда и играе с него, да го къпе преди лягане, да го приспива, да го обслужва през нощта, да му прави закуска и т.н., бащата неизменно е въвлечен в живота му, става част от него и се учи да бъде родител. Това поставя фондамента на техните бъдещи близки отношения. 

Що се отнася до майката, тя също ще има ползи от подобен режим, няма да се чувства самотна, принудена да гледа детето без помощта на бащата, което я спасява от хроничен стрес. Да не говорим, че в тези нощи, когато детето е при баща си, тя може да си отдъхне и отдели време за себе си.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа