След великия Лагерфелд модата никога няма да бъде същата

Световноизвестният дизайнер и фотограф почина на 85 г.

19 февруари 2019 г.

Карл Лагерфелд на ревю на Chanel през 2018 г., снимка: Guliver/ Getty Images​

Отиде си епоха в модата със смъртта на един от най-ексцентричните нейни представители – дизайнерът на Chanel Карл Лагерфелд. Той почина на 85 години. Немският моделиер, фотограф и, стилист седмици наред се е чувствал много слаб и без сили, съобщава Figaro.

Неочаквано за всички, той не присъства на дефилето Chanel Spring Summer 2019 на 22 януари в Париж и още тогава се заговори, че здравето му е влошено, но работата му получи огромни и очаквани аплодисменти.

Една от последните творби на великия дизайнер за колекцията Chanel Spring Summer 2019, Снимка: Guliver/ Getty Images​

Лагерфелд е роден на 10 септември 1933 г. в Хамбург, но от началото на 50-те се установява да живее в Париж и учи в лицея „Монтен“.

През 1955 година започва работа в ателието на Пиер Балмен, сред първите учители по мода на Карл Лагерфелд е и Жан Пату. Като дизайнер на свободна практика участва в работата на Krizia, Charles Jourdan, Valentino. Живее няколко години и в Италия, а и до днес пътува между къщите си в Париж, Биариц, Рим, Монте Карло и Ню Йорк.

Името му нашумява през 70-те с работата му за модна къща Chloe, където получава картбланш за изработването на колекциите прет -а - порте. Дръзкият му стил бързо му носи международна популярност и през 1983 година става главен дизайнер на Chanel – стъпка, която преобръща световната мода в последните три десетилетия. Неговото влияние се усеща и чрез линията KL by Karl Lagerfeld.

Една от причините за огромния успех та сидайтепа е, че той непрекъснато следи и черпи идеи от популярните културни тенденции и технологии. "Най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да се гмурнеш във въображението си - никога не можеш да се удавиш.", казва творецът.

Днес започва модната седмица в Милано, а на 25 февруари - тази в Париж, но грандиозните събития ще минат без забележителното присъствие на Лагерфелд с неговите емблематични черни очила и ръкавици.

Коментари
Последни видеа