Учебни заведения от страната се включват в месец на рециклирането

Училището или детската градина събрала най-голямо количество пластмасови опаковки ще получи Шишеяд

16 март 2023 г.

Снимка: BG Бъди активен

На 18 март в градове от цялата страна ще бъде отбелязан Световният ден на рециклирането. Отворена покана за включване е отправена към училища, детски градини, общински администрации, организации и граждани. Събития от Global Recycling Day се случват на традиционно през месец март по целия свят, а инициативата е на Global Recycling Foundation.

В България, Световният ден на рециклирането се координира от сдружение BG Бъди активен. През тази година, денят ще бъде отбелязан като част от кампанията „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ и отново ще ангажира преподаватели от училища и детски градини да вдъхновят децата за важни теми и въпроси свързани с разделното събиране, рециклирането и опазването на природата. Това е петото издание на Ден на рециклирането в България, а досега участие в зелени дейности на сдружението са вземали над 700 училища, които организират различни еко занимания като работилници, активни игри #безотпадъци, модни ревюта и арт дейности от преизползване на отпадъчни материали и други. Освен в училищата кампанията ще обедини десетки градове в страната, в които ще се проведат инициативи посветени намаляването на отпадъците и рециклирането.

Целта на координаторите е чрез учениците, техните родители и учителите да достигнат косвено до останалата част от обществото с помощта на добрия пример на децата. Инициативата запознава учениците с нуждата от опазване на околната среда и поставя основите на тяхното отговорно поведение. BG Бъди активен отправя и предизвикателство към тях да се включат в едномесечна тематична надпревара и да събират пластмасови опаковки. Всяко училище събрало минимум 5 чувала с чисти и смачкани пластмасови бутилки, върнало ги за рециклиране и отчело това с кантарна бележка ще може да се бори за титлата „Герой на рециклирането!“. Най-активно включилите се ще получат и награди, а на победителя ще бъде осигурен Шишеяд, който да постави в своя двор и по този начин да ангажира целогодишно деца и родители с темата за разделно събиране и рециклиране. Всички участващи ще получат сертификат „Герой на рециклирането!“.

Коментари
Последни видеа