Японската принцеса Мако се сгоди за момче от народа

След като се омъжи, ще загуби кралския си статут

04 септември 2017 г.

Принцеса Мако с баща си, принц Фумихито. Снимка: Guliver / Getty Images

Принцесата на Япония Мако се сгоди за обикновено момче, съобщава BBC. Тя го направи, след като е получила одобрението на императора на страната. Новината за годежа стартира дълъг процес на сключване на брак, което означава, че принцесата ще загуби кралския си статут, след като се омъжи. 

Според японския закон, подлаган на критики, жените от императорското семейство губят своята имперска принадлежност, щом се омъжат за мъж от народа. Правилото обаче не се отнася до мъжете от въпросната фамилия. 

На пресконференция в неделя принцесата сподели, че е била привлечена за първи път от "усмивката като слънце" на годеника си Кей Комуро. "Бях наясно още от дете, че ще изгубя кралския си статус, щом се омъжа. Работих колкото мога повече, за да помагам на императора да изпълнява задълженията си, като член на кралското семейство, но в същото време желаех мой собствен живот", казва тя. 

Годеникът е на 25 години и е служител в правна фирма. Двамата се запознават в университета 5 години по-рано. 

Принцеса Мако е на 25 години. Тя е най-голямото дете на принц Фумихито, чиято официална титла е принц Акишино. Принцесата прави докторат и работи като изследовател в музей. 

Очаква се сватбата да се състои следващата година. 

Коментари
Последни видеа