25 думи, които всяко 2-годишно трябва да знае

Мама, тате, чао, здравей...

Снимка: Guliver / iStock

Мама, тате, бебе, мляко, сок, здравей, топка, да, не, куче, котка, нос, око, банан, бисквита, кола, горещо, благодаря, баня, обувка, шапка, книга, изчезна, повече, чао - това са най-често срещаните и едни от първите думи, които малките дечица научават.

Думите и фразите, отнасящи се до играчки, храна, животни и, разбира се, „мама”, „тате” и „чао”, са сред 25-те думи, които  всяко малко дете трябва да използва. Липсата им би могла да бъде признак за проблем в развитието на детето. Бавното говорене също би могло да подсказва за по-големи проблеми като глухота и аутизъм, пише Daily Mail.

Двадесет и петте задължителни думи са част от един по-голям списък, включващ 310 думи, които би трябвало да присъстват в речника на малките деца. Средно малчуганът знае до 150 думи, според проучване за езиковото развитие, като за нормални се считат резултатите, вариращи между 75 и 225 думи.

Наличие на проблем има тогава, когато в детската реч думите са около 50 или по-малко, посочват от Американската асоциация за напредък на науката. 

„Ако децата не използват по-голямата част от тези думи до 24 месеца от раждането им, може би имат проблеми с говора”, казва проф. Лесли Рескорла, създател и на двете версии на теста, с който се проверява въпросният активен речник на малките.

Тя предупреждава, че невинаги това е валидно за всички, тъй като някои малчугани се развиват по-бавно от връстниците си. Причина за тревога би било, ако детето не е проговорило до две и половина-годишна възраст. Тогава трябва да се назначи логопедична терапия, която да продължи поне до третата годинка.

Учените посочват, че 20% от малките деца изостават по отношение на говорното развитие. Половината или три четвърти от тях вероятно ще се справят с проблема, но съществува вероятност, при която детето да остане с говорен дефект.

Затова присъстващите предупредиха, че телевизията и видеото не са заместители на родителското внимание. Взаимоотношенията с детето от най-ранна възраст са изключително важни за развитието на речта му.

Коментари
Последни видеа