Защо е необходимо децата да знаят поне два чужди езика

И как да му помогнете да направи това

Снимка: Shutterstock

Колко важни са чуждите езици днес? Как детето ми може да научи друг език? Може ли да му помогне езиковото обучение?

Тези и много други въпроси са сред най-често срещаните, които съвременните родители си задават. Особено в периода, преди детето да тръгне на училище.

Истината е, че в днешно време владеенето на поне 2 чужди езика е наистина важно – не само за работа, но и за най-елементарно пътуване в други страни. Наскоро американски журналист от Daily Beast дори опита да намери отговор за трудностите в изразяването конкретно на английски, посочвайки като основни причини културните и образователни липси в детството.

Има ли начин да помогнете на малчугана да овладее достатъчно добре чужд език и по какъв начин да направите това? Ето отговорите на най-честите въпроси, които родителите си задават.

Снимка: Shutterstock

Защо е важно да научи и друг език

Владеенето на чужд език днес е изключително важно по отношение на работата. Английският е почти задължителен, но все повече компании искат още един, понякога и два други езика.

Но освен по този показател, чуждите езици ще позволят на детето да открие нови култури, да чете и слуша за страни, различни от неговата, което е огромно богатство. Така може да осъзнае от малко своята културна идентичност, но и различията между всяка нация.

Не на последно място - изучаването на един или повече чужди езици е източник на лично обогатяване и удовлетворение.

Къде, кога и как да научи чужд език

Изучаването на чужди езици е добре да започне максимално рано, защото малките деца са много по-адаптивни и приспособими към чуждата реч. Докато за един възрастен може да се окаже трудно проговарянето на немски, френски или испански, за малчугана това е почти като игра.

За добро сериозно начало се счита началният етап от образованието – тоест периода 1-4 клас. Разбира се, начинът на преподаване трябва да е съобразен с възрастта на детето, което означава да се потърси курс или школа, подходящи за конкретните години.

Но запознаването с езика може да стане далеч преди това – още на 4-5 години. В предучилищна възраст е добре да се открият учебни програми, които насърчават устната практика под формата на игра, което би било един добър старт за по-нататъшното обучение.

За да напредва в съответния език обаче, детето трябва да се вълнува от него. Няма как да го насилите да учи немски или руски, само защото според вас има перспективи с такъв избор. По-важно е то да проявява интерес, за да има и развитие. А запознаването с различните езици може да стане чрез книги с картинки, игри, музика, филми. Важното е избраният в крайна сметка език да не ограничава или се приема като тежест от детето, за да продължи то с удоволствие да обогатява речника си и общите езикови умения.

Снимка: Shutterstock

В училищна възраст

Добра практика е след определена възраст – около 14 години, да се включи изучаването и на втори чужд език. Но това е полезно, само ако детето вече е напреднало достатъчно в първия. Ако единият родител владее достатъчно добре изучавания език, може да започне да общува у дома с малчугана на него, за да свикне да го употребява в ежедневната реч.

В тази възраст вече е от съществено значение упражняването на говора (най-добре с хора, които са носители на езика) и четенето с разбиране. Езиковите лагери в чужбина са друго полезно средство, което помага да се преодолеят някои бариери в общуването и употребата на езика. Но за да има ефект, той трябва да бъде поне 10 дни и детето да е поставено в съответната езикова среда. Екскурзията в чужбина с мама и татко помага, но само като пробуждане на интерес към съответната страна и култура.

По материали от Pour femme

Коментари
Последни видеа