Спешна помощ за домашните на ученика

8 златни правила, с които ще помогнете на детето да се концентрира

Снимка: Shutterstock

Концентрацията е основното, което пречи или помага на ученика да се справи с домашните, които трябва да подготви за училище. Или просто, докато си учи уроците.

Добрата новина е, че детето може да се научи на концентрация, както и да управлява правилно този процес, за да му носи той ползи.

Ето 8 златни правила, с които може да му помогнете да започне да прави това. Изготвени са от Ута Щуке, немски начален учител, и публикувани в книгата „Тренировъчна концентрация“.

Става дума за система от упражнения и правила, предназначени за родители и учители, с които да обучат децата да се концентрират, подобно на тренировките в спорта.

1. Средата, в която детето учи, трябва да е тиха, без разсейване, без телефони и добре проветрена

Факторите на околната среда са важни за фокусирането и концентрацията. Когато детето започне да си прави домашните, уверете се, че стаята е добре проветрена и наситена с кислород, няма досадни шумове и няма разсейване от мобилния телефон или други средства за комуникация.

Снимка: Shutterstock

2. Ученикът трябва да е спал достатъчно

Много деца стават разсеяни, когато са уморени или недоспали. Така че трябва да сте сигурни, че те наистина си почиват през нощта – толкова часа, колкото са необходими за съответната възраст.

3. Правете почивки

„Много научни изследвания показват, че хората, които правят малки прекъсвания, се представят по-добре от тези, които учат без прекъсване“, казва Щуке.

Детето е в състояние да се концентрира по-добре, когато има възможност да се изключи и да си почине, затова е важно да има кратки почивки от 2-5 минути поне на всеки 10-15 минути учене. Учениците, които редовно редуват моменти на работа и моменти на почивка, учат по-ефективно, тъй като за 10 минути концентрирана работа те постигат онова, които иначе би им отнело 30 минути.

4. По-добре да учат сутрин или късно следобед, никога по обяд или ранния следобед

Също така е важно да се зачита ежедневният ритъм. И при възрастните е така. Има дни, когато може да свършите поне 10 тежки и времеотнемащи задачи, докато в други едва успявате с 1-2 по-леки. При децата положението е същото.

По принцип не е добре да се учи в обедните и ранните следобедни часове, тъй като тогава тялото е ангажирано с храносмилането и произтичащата от това умора нарушава способността за концентрация.

Най-доброто време за учене е сутрин и в късен следобед. Очевидно обаче всеки трябва да следва своите нагласи, тъй като има такива, които се представят по-добре сутрин, а за други по-пълноценни са вечерните часове. Затова е важно всеки да открие най-добрия и точен момент за себе си“, казва Щуке.

5. Ако детето се представя зле в училище, има опасност да влезе в омагьосан кръг, който да му пречи да учи и у дома, а това е силно демотивиращо

Отношението на детето към ученето влияе върху способността му да се концентрира.

Ако то непрекъснато се сблъсква с неуспехи в училище, мотивацията му пада и вече не се чувства способно да направи нищо. Възможно е дори да развие страх от училището и домашните работи, което ще го вкара в омагьосан кръг. Думи като: „Не мога“, „Не ми се учи“, „В училище се справям зле“, трябва да ви сигнализират, че има проблем.

За да се прекъсне този порочен кръг, е необходимо да направите всичко възможно то да повиши своята концентрация. Когато детето се научи да се фокусира, то ще подобри първо домашните си, а след това и представянето си в училище.

6. Десет минути упражнения всеки ден

За детето би било трудно да се концентрира, ако никога не е правило това. Приемете обучението и упражненията за концентрация като спортна тренировка.

Всеки ден трябва да тренирате заедно с детето по десетина минути, докато то свикне и само да се съсредоточава. В началото ще бъде уморително за него, но с времето резултатите ще се видят. Важно е да упорствате и да не се отказвате, ако резултатите не случат веднага.

Снимка: Shutterstock

7. Хвалете го и го насърчавайте

Когато детето е в състояние да се концентрира и вмести във времето у дома, то ще постигне успехи и в училище. Непременно го похвалете и стимулирайте всеки път, щом покаже напредък.

И го насърчавайте в областите, в които виждате, че то се справя много добре. „Възрастният трябва не само да определя какви са задълженията на децата, но и да ги подкрепя в подобни моменти“, изтъква Щуке.

8. Не изисквайте нито твърде много, нито твърде малко от детето

Ако искате от него твърде малко, има риск детето да не работи достатъчно усилено. А ако поискате твърде много, то може веднага да загуби всякаква мотивация и да не пожелае да промени това положение. Затова търсете деликатната среда.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.