Да помогнем на децата да учат

5 успешни стратегии да направим това приятно и резултатно

Снимка: Shutterstock

Подобно на всички основни промени в живота на човешкото същество, подходът към обучението може да изплаши и дестабилизира спокойствието на по-малките ученици. Има ли начин да им помогнем, така че ученето да им носи очаквания добър резултат и в същото време да бъде приятно?

Мотивацията и отношението на родителите към успеха на децата е от основно значение. Но тяхната роля е не само да стимулират и помагат при написването на домашните, а и да създадат благоприятен климат, така че малчуганът да може да работи на спокойствие.

Освен всичко това, има и 5 проверени стратегии, които доказано работят и ще направят ученето много по-лесно, а и резултатно.

1. Насърчавайте и мотивирайте децата постоянно

Това е чудесен начин да им помогнете да учат с удоволствие. Когато ги хвалите за напредъка и добрите оценки, вие всъщност признавате усилията, които те полагат, за да постигнат това. И децата се чувстват удовлетворени.

Добре е от време на време да ги награждавате, което още повече ще засили задоволството от постигнатото. Но не прекалявайте с подаръците. Те всъщност могат да бъдат не само предметни, а и нещо, което децата силно желаят – да отидат на цирк например. Това стимулира не само тяхната мотивация, а и самочувствието им. След като детето започне да учи редовно и постига очакваните високи резултати, леко намалете наградите и ги използвайте по-пестеливо, но не ги спирайте.

Забравете критиките от типа: „Да, този път се справи, но можеш много повече“. Те не са градивни и не подтикват към стремеж за постигане на по-високи резултати. Когато му се каже, че може повече, детето обикновено се справя по-зле и приема това като сериозно поражение. Не бива и да го сравнявате с останалите, защото и това е демотивиращо. Съсредоточете се върху това, което умее вашето дете и не гледайте останалите.

И се интересувайте повече от нещата, които го вълнуват. Когато ви разказва за своите приятели и интереси, то реално се гордее с тях, а това повишава и самочувствието му.

Никога не забравяйте, че децата имат нужда да бъдат ценени, обичани и подкрепяни от своите родители. Не ги моделирайте и не опитвайте да ги направите перфектни. Те също имат своите слаби и силни страни, точно като възрастните.

2. Интересувайте се от училището на детето

Не чакайте то да получи забележка или поредица от слаби оценки, за да говорите с неговите учители. Интересувайте се от представянето му, от евентуалните му затруднения или неочаквани таланти. Разбира се, без да ставате досадни на учителите. Така показвате, че не ви е все едно, демонстрирате доверие към училището и учителите, което пък ще се отрази на спокойствието на детето.

А ако не сте съгласни с нещо или не сте доволни от училището, отстранете проблема навреме, без да чакате нещата да се влошат още повече. При необходимост, сменете училището. Важно е обаче да има диалог между вас и учителите, защото невинаги представите ви за проблема са реални. След като се срещнете с учителите, говорете с детето, за да обсъдите установените положителни точки и подобренията, които могат да се направят – това ще го успокои.

И му задавайте всеки ден въпроси – не само за уроци и оценки, а и за приятелите, обстановката, дали нещо не му харесва или пък е възхитен от друго. Така ще добиете по-ясна представа за живота му в училище.

Снимка: Shutterstock

3. Използвайте правилния метод на обучение

Много важно е детето да разбере, че ученето не се състои само в написването на домашните. Насърчавайте го да си води бележки, докато чете литературно произведение, да отделя важните моменти, да обобщава прочетеното със свои думи, да си прави план, който да му помага да преговори бързо най-важното.

Воденето на бележки е много полезно умение, което ще му върши работа и като възрастен. Обяснете му, че това не означава да записва дословно всяко изречение, а да изведе ключовите думи и правила. Това е и много добър метод за запаметяване с разбиране на материала, без да се зазубря.

4. Помагайте умерено за домашните

Тук положението е деликатно. Трябва да откриете точния баланс, за да се чувства детето спокойно и в същото време да не пречите на самостоятелността му. Ако то не разбира дадена задача, а вие сте наясно, обяснете му внимателно неяснотите. Но ако не сте специалист, посъветвайте детето да помоли учителя за помощ, за да не го объркате още повече.

Онова, което зависи от вас, е да осигурите спокойна и тиха обстановка, в която детето да учи у дома. За целта елиминирайте разсейващите елементи и забранете онези, които отвличат вниманието - като телевизията например.

Имайте предвид, че децата имат различна степен на концентрация. В гимназиален етап те спокойно могат да се съсредоточат 15-20 минути върху една дейност, без да отклонят своето внимание. При малките времето е по-кратко. Така че не насилвайте детето, ако в някакъв момент започне да рее поглед през прозореца. Дори е полезно да го карате да почива по-често. Така и мозъкът му ще бъде по-свеж, когато се върне върху задачите си.

Обърнете внимание как учи. Ако проявява признаци на разочарование, най-вероятно няма да успее да се справи успешно и да разбере материала. В такива моменти го накарайте да прекъсне за поне 5 минути, след което го насърчете да възобнови работата си. Също така не го принуждавайте да започва да пише домашните и да учи веднага след училище. Детето има нужда от малко повече време, за да си почине, да хапне, дори да поиграе. Едва след това ще бъде способно да се концентрира отново върху уроците.

Ако работите от дома си, уверете малчугана, че сте на разположение, когато се сблъска със затруднение. Но не го питайте през 10 минути дали има нужда от помощ, защото така повече пречите, отколкото помагате. Възможно е детето да среща трудности по някой предмет или материалът/учителят да са го разочаровали. В такъв случай прочетете урока заедно с него и опитайте да му го обясните с прости думи, така че да си изясни нещата, които не разбира.

Снимка: Shutterstock

5. Направете ученето забавно

Ученето не бива да бъде твърде тежко или скучно. Особено при по-малки деца. Затова опитайте да добавите щипка забавление. Ето няколко идеи, които може да използвате.

Направете си домашна викторина с въпроси и отговори и включете цялото семейство в нея. Въпросите и отговорите естествено, трябва да са по предметите, които детето не разбира или темите, които го затрудняват.

Измислете мелодия или стихче, които да му помогнат да запомни по-лесно материала - таблицата за умножение например.

Променете учебната среда - ако времето е хубаво, излезте в парка и там направете преговор на урока по Човекът и природата, Биология или География. А ако нещо не разбирате, когато се приберете, потърсете заедно отговора в интернет.

Може да си организирате и игра с топка - хвърлете я и задайте въпрос, а детето бързо трябва да ви я върне с правилния отговор.

И на финала - позволете му да учи с приятел. Това е доста стимулиращо и интригуващо. Все пак дискретно проследете дали учат, а не играят.

По материали от Skuola.net

Коментари
Последни видеа