Защо е вредно да помагате на детето за домашните

Така всъщност не му правите услуга, нито го учите, а му пречите да се развива и справя по-добре в училище

Снимка: Shutterstock

Да помогнете на детето да си направи по-бързо или по-добре домашните вероятно изглежда примамливо. И много родители го правят. Но това не помага, а повече пречи. По този начин то няма да подобри оценките или представянето си в училище, а на контролните и класните може дори да се провали, което да му навреди.

Експертите са категорични, че редовната намеса за домашните води до компрометирани резултати. Децата, които сами се справят и преборват с трудната задача, са много по-стабилни, спокойни и показват по-високи резултати в часовете.

Разбира се, това не означава да отхвърлите помощта изцяло, а да се намесвате деликатно и само при наистина сериозна нужда.

Кое го прави така изкушаващо

Ако сте като повечето родители на деца в училищна възраст, вероятно сте били свидетели на тревогите на малчугана, който се поти пред особено предизвикателна задача, дадена за домашна работа. Изкушението да се намесите в такава ситуация и да му помогнете е типичен майчински инстинкт – да го защитите и предпазите. Но това не прави детето по-силно. Стремежът на родителите да предпазят децата от безпокойство и в същото време да им помогнат да се представят максимално добре, е естествен. Но за съжаление, неоправдан и неправилен.

Защо не бива да помагате

Ако учителят на вашето дете е възложил трудна задача, това означава, че вярва в способностите на детето и е убеден, че то е в състояние да я изпълни. Когато му помагате, вие му слагате лимит и ограничавате мисленето му в определена рамка. Съответно детето няма как да направи крачка напред, което пък води до една плавна демотивация. Освен това учителят иска да види неговата работа, а не вашата.

Кога родителите могат да се намесят

Ако децата се чувстват наистина стресирани от домашните и помолят за помощ, може да се намесите, но изключително фино. Не като дадете директно правилните отговори, а насочвайки детето да мисли и разсъждава във вярната посока, за да успее само да стигне до решенията. Важно е през цялото време да го поощрявате, че това е по силите му и може да се справи и само.

Как да предпазите детето от стрес

Обяснете му, че домашните са един вид предизвикателство, което е важна част от обучението му. Успокойте го, че не крайната оценка е важна, а усилията, които е положило и които няма да останат незабелязани от учителя.

Научете се да контролирате и собствената си тревожност, тъй като тя се предава на детето. Така не го мотивирате, а обезсърчавате още повече. Интересувайте се от това, което прави, осигурете му необходимите материали и му помогнете да намери правилния подход – като например му дадете идея да разбие задачата на няколко по-малки части.

Убедете го, че е способно да се справи, а когато го направи, не пропускайте да го поздравите. Така детето ще се почувства удовлетворено и ще повярва в своите възможности, което ще му помогне да върви напред.

По материали от Mamma sto bene

Коментари
Последни видеа