Не започвайте с уроците прекалено рано

Изтъкнат психолингвист за обучението на малки момчета и момичета

18 Септември 2019 г.
Не започвайте с уроците прекалено рано

Илюстрация: Guliver / iStock

Съвременните майки и бащи започват да развиват своите деца буквално от пелените, но се оказва, че това не е съвсем правилно. Много по-важно е да се използват грамотно ресурсите, които ние притежаваме.

В своята лекция „Как да научим мозъка да учи“ психолингвистът, невробиолог и професор Татяна Черниговская обяснява защо момчетата и момичетата трябва да се учат по различен начин и говори за тайните, които правят процеса на обучение по-лесен и разбираем.

За децата е много важно да учат навреме и главната беда на съвременното дете са амбициозните родители. Когато ми кажат: „Аз моя син започнах да го уча да чете още когато беше на две години“, отговарям: „Вие сте глупави!“ Защо е нужно това? То на две години още не може да прави това – мозъкът му не е готов. Ако го дресирате, малкото, разбира се, ще чете, и може даже да пропише, но задачата тук е друга.

При различните деца има огромна разлика в скоростта на развитие. Има термин "възраст на училищната зрелост“ и той се определя така: едно дете на 7 години и друго – също на 7, но едното тръгна на училище, защото мозъкът му е готов за това, а другото трябва още поне половин година да си играе вкъщи с котето и чак тогава да сяда на ученическото бюрце.

По официални данни повече от 40% от децата имат трудности с четенето и писането при завършване на началните класове. И даже в седми клас има такива, които четат лошо. У такива ученици цялата когнитивна сила на мозъка е впрегната да внимават в буквите, но така, дори да са прочели гладко текста, не са разбрали смисъла на прочетеното и всеки въпрос по темата ще ги накара да зациклят.

Много е важно да се развива фината моторика на детето, но е важно също така и малкото да слуша музика.

Съвременната неврология изучава активно мозъка, на който въздейства музика и днес знаем, че когато музиката участва в развитието на човек от ранна възраст, това влияе силно на структурата и качеството на невронната мрежа. Когато възприемаме речта, се случва сложна обработка на физическия сигнал. В ухото ни резонират децибели и интервали, но това е физика. Ухото чува, а слуша мозъкът и когато детето се обучава на музика, то свиква да обръща внимание на фините детайли, да отличава звуците и тяхната продължителност – именно в това време се формират най-деликатните частици на невронната мрежа.

Не разрешавайте на мозъка да мързелува

Не всички са гениални и ако детето има лоши жени, нищо не може да се направи. Но дори ако гените са добри, пак не е достатъчно.

Може да намерите великолепен роял, който издава възхитителни звуци, но за да се случи това, на него човек трябва да се научи да свири. Точно така и детето може да има уникален мозък, но ако той не се развива, формира, настройва, всичко ще е напразно. Мозъкът линее, ако няма когнитивно натоварване. Ако само си лежите на дивана и продължавате да го правите редовно, в един момент няма да можете да станете – с мозъка се случва абсолютно същото.

Учете момчетата и момичетата по различен начин

Илюстрация: Shutterstock​

На момчетата говорете кратко и конкретно. За максимален ефект те трябва да бъдат въвлечени в някаква активна дейност, на тях просто не им е възможно да седят спокойно. Имат толкова енергия, че най-добре да се постараете да я вкарате в някакво русло, за да излезе, например да се занимават с нещо. Не ги затваряйте в малки тъмни пространства, дайте им простор и възможност да се движат.

Освен това, на момчетата трябва да поставяте по-реалистични задачи, да измисляте състезания за сметка на скучните писмени занимания – тях ги намалете. Още: непременно ги хвалете, независимо, че поводът може да е дребен.

Има и друг интересен факт за момчешкото обучение: оказва се, че момчетата трябва да се възпитават в по-прохладни помещения, отколкото момичетата, защото в противен случай те просто ще заспят по време на урок.

Момичетата обичат да работят в група, на тях им е нужен контакт. Те се гледат в очите едно друго и обичат да помагат на учителя.

Много е важно също така да не предпазвате момичетата от падане и нараняване – те трябва да изпитват „контролиран риск“. Ако има вероятност да падне, неща падне и да се научи да се справя с това.

Момичетата никак не обичат резките фрази и разговорите на висок тон, но пък харесват ярките, пъстри цветове – имайте и тези неща предвид по време на обучението им.

Внимателният индивидуален подход може да направи отличник от двойкаря. Не всички двойкари наистина са губещи - някои от тях са Леонардо да Винчи, но заличени безвъзвратно благодарение на блестящите усилия на учителите.

Източник, превод Марина Атанасова

Да поговорим

Защо мъжете и жените мислят различно?

Образование

Проф. Черниговская: Само изкуството може да спаси човечеството от новите технологии

Здраве

Тренирайте мозъка на детето

Новини

Мозъкът на детето расте заради любовта на майката

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Тревожността при децата

Как родителите могат да помогнат на малчуганите, за да ги накарат да се почувстват по-спокойни

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да обясним на детето защо расте без баща

Няколко съвета как да говорим за ситуацията, без да го плашим

Дете реди лего. Снимка: Getty

Здраве

Учени: Възможно е аутизмът да е свързан с бърз растеж на една от мозъчните структури

Това се случва много рано, между шест месеца и една година

Снимка: Guliver / iStock

Софи Търнър и Джо Джонас. Снимка: Getty

Новини

Софи Търнър иска в съда бившият съпруг да ѝ върне децата

Разводът на звездата от "Игра на тронове" и Джо Джонас съпроводен с нови скандали

Мария Илиева. Снимка: Instagram

Новини

Мария Илиева: Намерих своя пристан

Певицата с откровени признания за личния си живот

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Какво трябва да знаете за сетивата на новороденото?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как работят сетивата на новородените

Често родителите си задават въпроси свързани със слуха, зрението и другите сетива на бебето им