Златни житейски правила от Бил Гейтс

Легендарният основател на Microsoft със съвети към гимназистите

Илюстрация: Shutterstock

Пред ученици от горните класове Бил Гейтс изброява 11 правила, които, според него са най-важните в живота, но младите никога не биха ги научили в класната стая.

В лекцията си легендарният основател на Microsoft подчертава, че обучаването в политическа коректност и безкритичен оптимизъм формира поколение, отдалечено от реалността. Това, според него, след време ще доведе до неуспех.

Ето и златните правила на Гейтс:

Снимка: Guliver/Getty Images

1. Животът е несправедлив – свикни с този факт.

2. На света не му пука за твоето самочувствие и самоуважение. Той очаква от теб постижения, преди да вземе под внимание чувството ти за лично достойнство.

3. Малко е вероятно да ти дадат заплата от 40 хиляди годишно веднага след завършването на университета. Няма да станеш вицепрезидент на компания с лимузина и личен шофьор, докато не си го заслужиш.

4. Учителят ти е строг и взискателен? Почакай да се запознаеш с шефа си! За разлика от учителя, неговата кариера зависи от това как ти си вършиш работата.

5. Да пече сандвичи в закусвалня не е под ничие достойнство. Прадедите ни биха нарекли такава работа – всъщност всяка работа – „отличен шанс”.

6. Не бързай да обвиняваш родителите си за своя неуспех. Не хленчи и понасяй несгодите си, като се учиш от тях.

7. Майка ти и баща ти някога не са били скучните, сиви хорица, каквито ти се струват днес. Те са станали такива, защото са печелили пари, за да е безоблачно твоето детство, за да са изпрани дрехите ти и да има кой да изслушва безкрайните ти тиради колко си велик. Затова, преди да тръгнеш да спасяваш амазонските гори от алчното поколение на своите родители, първо си подреди стаята.

Пълния текст можете да прочетете в Мениджър нюз.

Коментари
Последни видеа