Тайната на отличниците в училище е разкрита

Най-добре подготвените деца всъщност правят кратки почивки по време на учене

16 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Кратките почивки помагат за по-добро усвояване на новия материал, тъй като повишават качеството на паметта и помагат на мозъка да „складира“ повече информация, смятат учените.

В това откритие на специалисти от Националния институт на неврологичните разстройства и инсулти в САЩ може би се крие и тайната на всички отличници, пише medikforum.

Какъв е изводът на учените

Специалистите констатират: когато хората искат да запомнят по-добре и по-дълго дадена информация, при изучаването ѝ е важно да се откъсват от учебния процес за малко.

Те твърдят това въз основа на експеримент, при който на участниците показват цифри, а после искат да напишат колкото се може повече комбинации с тях за определен срок от време. След това обявяват почивка, а после се връщат към задачата.

Как специалистите достигат до тези заключения

С различна сложност опитът бил повторен 36 пъти и било изяснено, че кратките почивки в процеса на обучение повишават неговото качество. Паузите помагат за усилването на активността на мозъка и това съществено увеличава възможностите на човек да запомня информация.

„Препоръчваме този метод и на здрави хора при изучаване на нов материал, и на пациенти, на които предстои да възстановят изгубения навик да помнят поради неврологично заболяване, коментират авторите на изследването.

Коментари
Последни видеа