Робот-учител в Русия проведе първи урок с деца

Ива влезе в час по информатика на седмокласници

10 октомври 2016 г.

Снимка: YouTube

Роботът Ива, разработен от руската компания „Андроидна техника“, на външен вид е почти едно към едно с героинята от филма „Уол-и“.
Той се придвижва на платформа с колела, разпознава лица и реч, отговаря на въпроси на ученици, поддържа диалог, пише letidor.ru. Очаква се, че ще води самостоятелно занятия към Нова година, а дотогава ще му помага учител-човек. Първите, на които Ива преподаваше, бяха учениците от 7 клас на IT лицея на Казанския федерален университет. По думите на директора Тимербулата Самерханова, роботът се „шегувал и отговарял на въпросите на учениците“.

С помощта на Ива уроците ще станат по-интересни, особено тези по точни науки като физика, химия и информатика“, казва Самерханова. „Струва ми се, че това е бъдещето. Разбира се, роботите няма напълно да заменят хората учители, но като асистенти на преподавателя и като мотивация на учениците са много добър инструмент. Такъв още не е имало в руските училища и ние имахме уникална възможност да тестваме този пилотен иновационен проект.

По думите на директора, скоро Ива ще започне да обучава казанските лицеисти по история, като ще води уроци от 7 до 11 клас.

IТ лицеят на Казанския федерален университет не е единственото училище в Русия, в което на учителите ще помагат роботи. Според информация на агенция ТАСС от тази есен робот-учител ще започне да преподава в Томския политехнически университет.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа