Защо да си учител по немски език е яко

Нова кампания на Гьоте-институт България обяснява

01 октомври 2019 г.

Немският език е сред десетте най-говорими езици в света. Той е майчин или втори език за около 130 милиона души. Немският е най-много говорим като майчин език в ЕС и e официален език в 7 държави. За да насърчи младите хора, които го изучават у нас, да изберат професията учител по немски за свое бъдеще, Гьоте-институт България стартира кампанията „LEHREN IST COOL!“ (Да преподаваш е яко) в началото на учебната и академичната година.

„Да си учител по немски е „яко“, защото е призвание и смислена житейска мисия, осигуряваща сигурен кариерен път, гарантиран месечен доход, множество възможности за развитие и подкрепа в немско езичния свят“, казват инициаторите на кампанията.

„Обичам работата си. Чувствам се удовлетворен от това, което върша. Човек е полезен за обществото и в същото време има възможността да се изрази. Смея да твърдя, че се справям добре, съдейки по резултатите на учениците си“, споделя Ивайло Генов, учител по немски език в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – Ловеч, който е един от посланиците на кампанията „LEHREN IST COOL!“.

Кампанията е част от проекта „ОТ ПРАКТИКАТА – ЗА ПРАКТИКАТА.“, който ще изпробва модели за по-ранно обвързване на академичната подготовка на студенти със случващото се в класната стая. Младите хора ще могат още в начален етап на обучението си да се срещнат с привлекателността, но и с предизвикателствата на професията учител по немски език и да изградят основни учителски умения и нагласи. С тях ще работят 15 базови учители, квалифицирани в обширна менторска програма.

Още причини за това, защо „да си учител по немски език е яко“ може да видите на сайта на кампанията.

Гьоте-институт дадохме начало и на Инстаграм играта #MeinDeutschlehrerIstCool (Моят учител по немски е як). Тя ще продължи до 26 октомври и кани учениците, изучаващи немски език да покажат отношението си към любимите им учители чрез социалните мрежи.

Правилата на играта: всеки ученик, който смята своя учител по немски за „як“, е поканен да си направи селфи с него/нея, да го качи в профила си в Инстаграм с хаштаг #MeinDeutschlehrerIstCool и да напише защо този преподавател е важен и специален. Всеки, изпълнил горните две условия, участва в томбола, а победителите ще бъдат обявени на 1 ноември, Деня на народните будители.

Коментари
Последни видеа