Промени в "малката матура"

Махат модулите в изпита след VII клас

Снимка: Guliver / iStock

"Изпитът след VII клас вече няма да се провежда на два модула - задължителен и по желание, а ще е цялостен", каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Първата част беше задължителна заради националното външно оценяване, а на втората се отговаряше по желание за кандидатстване в елитна гимназия. 

Освен това тази година изпитите след VII клас няма да бъдат заедно с държавните зрелостни изпити, добави зам.-министърът. На 17 юни ще бъде изпитът по БЕЛ, на 19 юни - по математика, а на 21 юни – външно оценяване по чужд език, който е по желание.

От тази година на външно оценяване могат да се явят ученици от чужбина. Те трябва да подадат заявление в регионалните управления на образованието до 10 януари.

"Има нов автор в изпита по български език и литература. Това е Добри Чинтулов", уточни Таня Михайлова.

Задачата за създаване на текст отново ще бъде преразказ. Ще има 18 задачи с отговор по избор, 6 - със свободен, и една задача, която е теза.

По метематика задачите ще са 25. 17 от тях ще са със структуриран отговор, 5 - със свободен отговор, който не изисква пълното решение, и 3 задачи, за които пълното решение ще е задължително.

Изпитът ще се състои в рамките на 150 минути. Максималният брой точки е 100.

Източник: Мениджър нюз

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.