Над 1600 ученици в 15 града преминаха безплатно ИТ обучение

Училищна Телерик Академия подготвя деца от I до XII клас за дигиталното бъдеще

Мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от I до XII клас - Училищна Телерик Академия е обучила на програмиране и дигитални технологии над 1600 деца и младежи в 67 школи в 15 града в България. Програмата е отворена за ученици от всички възрасти, а приемът за следващата учебна година ще стартира в началото на есента. 
 
Броят на участниците в академията през учебната 2018-2019 г. е с 15% ръст спрямо миналата и е рекорден за инициативата. Учениците са имали повече от 5700 учебни часа модерно практическо обучение по дигитални науки и програмиране. Към мрежата от градове, в които се провеждат програмите: София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Габрово, Разград и Враца, са се присъединили Котел, Ловеч, Луковит и Ямбол. 
„За да отговорим на високия интерес и да подготвяме все повече ученици в България за професиите на бъдещето, всяка година разширяваме обхвата на Училищна Телерик Академия и разчитаме на подкрепата на бизнеса, общините, неправителствените организации и родителите, които ни помагат да продължаваме да предоставяме модерно ИТ обучение, достъпно за всички“, коментира ръководителят на академията Петър Шарков. 
 
Голяма част от учениците стартират без или с малко познания в областта на програмирането и дигиталните технологии. В рамките на обучението те се научават да създават своите първи програми и компютърни игри, усвоят ключови дигитални умения и развиват логическото си мислене и креативност.  
 
Според годишното проучване сред възпитаниците на академията над 65% се обучават за първи път в програмите, а останалите продължават подготовката си. Междувременно расте интересът на момичетата към технологиите - 26% от участниците през настоящата учебна година са девойки, в сравнение с 20% през изминалата. В 15% от школите момичетата са близо 1/2 от обучаващите се, като в една от тях достигат 80%.  

Коментари
Последни видеа