Видеоигрите повишават успеваемостта в училище

А социалните мрежи – понижават

Снимка: Guliver / iStock

До този извод стигнаха учени от Кралския технологичен институт в Мелбърн, Австралия, след като са анкетирали и анализирали повече от 12 000 ученици. Както става ясно, тези, които играят онлайн игри, показват по-високи оценки в училище, пише deti.mail.ru.

Учениците-геймъри получават с 15 бала повече от средния резултат по математика и със 17 бала повече от средния на научни тестове", отбелязва един от авторите на изследването проф. Алберто Посо.

Учените обясняват факта с това, че, когато човек играе компютърна игра, нерядко му се налага да решава и математически задачи. „Предполага се да използвате някои общи знания и навици по математика и четене, както и да пригодите общи научни знания“, смята Посо.

В същото време учениците, които обичат да стоят в социалните мрежи наобратно – изостават в училище. Съгласно изследването тези деца имат с 20 бала по-ниски резултати по математика от средните в сравнение с тези, които не използват социални мрежи. Учените обясняват факта с това, че да си проверяваш стената или да си чатиш с приятели са дейности, за които не е необходима активна умствена работа. „Може да се окаже, че те просто не са в час с математиката и с научните дисциплини и влизат в интернет, за да си пообщуват с други хора, вместо да учат.

Резултатите от изследването са публикувани в научното списание International Journal of Communication.

Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа